Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Inkomenseffecten Wtcg worden nader onderzocht

De Eerste Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Er werden twee belangrijke moties aangenomen. De verwachting is nu dat de Wtcg maandag a.s. door de Eerste Kamer zal worden aangenomen.

De Eerste Kamer dwong af dat de regering periodiek onderzoek gaat doen naar de werkelijke inkomens- en koopkrachteffecten van de wet voor de doelgroep. Daarbij wordt gekeken naar het jaar 2010 en 2011. In 2011 wordt de Buitengewone Uitgaven-regeling namelijk verder afgeslankt. (De vermenigvuldigingsfactor wordt dan verlaagd.)

Bezwaarprocedure

De tweede motie betrof de bezwaarprocedure. Het CAK beslist zoals bekend over de toekenning van de toeslagen. Hiertegen kunnen mensen bezwaar indienen. De Eerste Kamer wil dat het CAK voor deze bezwaarprocedures een onafhankelijke commissie instelt. Bussemaker heeft toegezegd dit met het CAK te gaan opnemen.

Commissie van deskundigen

Bussemaker bevestigde in het debat dat de commissie van deskundigen die de problemen met de afbakening moet oplossen in januari van start gaat. Het verbeteren van de afbakening is een continu proces. Op korte termijn wordt gekeken naar een verbetering van de medicijnenregistratie (FKG) en het in kaart brengen van zeldzame aandoeningen. Ook wordt gekeken naar de snelle beschikbaarheid van gegevens over WMO-hulpmiddelen, mantelzorg, ontbrekende PGB-gegevens en mensen met meerkosten, zonder hoge zorgkosten. De eerste rapportage wordt voor 1 juli naar de kamer gestuurd. Hierin zal ook ingegaan worden op doorontwikkeling op grond van de ICF. De CG-Raad zal bij de commissie van deskundigen betrokken worden.

Gemeenten

Verder heeft minister Donner nog een toezegging gedaan. Hij zal gemeenten erop wijzen dat inkomensondersteuning nodig blijft voor chronisch zieken en gehandicapten ondanks de komst van de Wtcg. Het gaat hier om de zogenaamde categoriale regelingen voor mensen met lage inkomens. De motie van mevrouw ten Horn voor de verbetering van de positie van visueel beperkten en slechtzienden is ontraden. Het CDA heeft gevraagd eerst de consequenties van deze motie in kaart te brengen.

(Geplaatst: 17 december 2008)

---