Gemeente Emmen

overlast en geweld dalen binnen gemeente Emmen

17 december 2008

Het veiligheidsplan 2009 is het kader voor de integrale aanpak van de veiligheid in de gemeente Emmen. In 2009 wil het college prioriteit geven aan: jeugd, huiselijk geweld, terugdringen van geweld op straat, fietsendiefstal. Daarnaast zijn per kwadrant binnen de gemeente aparte aandachtspunten benoemd. Die keuzes zijn gemaakt aan de hand van wijkscans van de politie, wijkschouwen, analyses van woningbouwcorporaties en wijkverkenningen van de welzijnsinstelling. Daardoor ontstaat een goed beeld van de trends en ontwikkellingen op het gebied van veiligheid. Op basis van deze informatie is vervolgens het veiligheidsplan 2009 opgesteld.

Overlast en geweld dalen
In verschillende delen van de gemeente (kwadranten De Velden, de Blokken en Stad) heeft een daling van de overlastmeldingen plaats gevonden. Ook is het geweld in de kern Emmen afgenomen, terwijl het aantal drugsincidenten is gestabiliseerd. In kwadrant de Blokken is de criminaliteit afgenomen en het aantal gevallen van huiselijk geweld gestabiliseerd. In de Velden neemt het aantal overlastmeldingen af. Daarnaast is er sprake van stabilisatie van zedenmisdrijven, diefstal, criminaliteit en vandalisme. In de Monden is sprake van een afname van zedenmisdrijven, criminaliteit en vandalisme

Daar tegenover staat, dat er ook gebieden zijn waar zeker nog aandacht aangegeven moet worden. Over de gehele gemeente genomen zijn dit: Overlast, huiselijk Geweld, diefstal (zakkenrollerij), vandalisme en Verkeersveiligheid.

Meer aandacht voor preventie
Voor dit plan wordt samengwerkt door politie, openbaar ministerie, gemeente, onderwijs, welzijnsinstellingen, woningbouwcorporaties. Door de integrale benadering kan men sneller reageren op negatieve ontwikkelingen. Bovendien maakt de samenwerking het mogelijk om snel preventief op te treden.