Gemeente Emmen

besteding Bovenschoolse Algemene Reserve Openbaar Onderwijs

17 december 2008

De gemeente Emmen is verantwoordelijk voor de schoolbestuurlijke algemene reserve openbaar (basis)onderwijs. Aangezien deze reserve momenteel ruim in zijn jas zit, is besloten aan vierendertig openbare scholen eenmalig extra geld te geven.

Op advies van de projectgroep (bestaande uit een vertegenwoordiging van de directies van de openbare scholen en een vertegenwoordiging van de afdeling onderwijs van de gemeente Emmen), is besloten om een aantal bestemmingen te geven aan een gedeelte van de algemene reserve openbaar onderwijs. Dit besluit is een vervolg op de beslissing van het college in mei 2008 om een bedrag van 1.181.000,- van deze algemene reserve af te zonderen, zodat dit versneld tot bestemming en besteding kan worden gebracht.

De omvang van deze algemene reserve is dusdanig dat dit bedrag van ruim 1.1 miljoen nu ingezet kan worden. Een andere belangrijke reden is, dat dit geld bestemd is voor het openbaar (primair)onderwijs en de scholen daarover moeten kunnen beschikken. Het geld komt daarmee ten goede aan de kinderen en het personeel in het openbaar onderwijs.

De projectgroep heeft wel een aantal criteria opgesteld waaraan moet worden voldaan. Enkele van deze voorwaarden zijn:
- de inzet van de middelen moet leiden tot kwaliteitsverbetering en alle vierendertig scholen moeten op een bepaalde manier profiteren van deze incidentele middelen;

- de activiteiten, die binnen de scholen worden ontwikkeld, moeten vernieuwend zijn;

- alle scholen krijgen een éénmalig budget, dat gericht moet worden ingezet op taal- en rekenmethoden.

Voorbeelden van enkele bestemmingen zijn:

- aanschaf van digitale schoolborden;

- aanschaf van speeltoestellen en verbeteren van de schoolomgeving;
- een impuls geven aan taal- en leesonderwijs;
- aanschaf van meer computers in de klas.