Gemeente Noordwijk

Wet tijdelijk huisverbod wordt ingevoerd

De Veiligheidsregio Hollands Midden, waartoe Noordwijk behoort, heeft besloten het tijdelijk huisverbod in januari 2009 in te voeren.
De nieuwe Wet tijdelijk huisverbod is een belangrijk instrument in de strijd tegen huiselijk geweld. Deze wet geeft de burgemeester de bevoegdheid om, bij acute dreiging van gevaar door huiselijk geweld, de pleger van het geweld in beginsel 10 dagen de toegang tot het huis en het contact met de achterblijvers te ontzeggen. Deze periode kan verlengd worden tot maximaal 28 dagen. Deze afkoelingsperiode wordt gebruikt om veiligheid te bieden aan alle leden van het gezin en om de zorg aan alle gezinsleden op gang te brengen.
Gemeenten, politie en hulpverleners hebben samen een uitwerkingsplan ontwikkeld waarin is vastgelegd hoe in de regio met de nieuwe wet wordt gewerkt. Dit zorgt voor een uniforme uitvoering van de wet in de gehele regio. De afspraken in dit plan, het leveren zorgaanbod in het kader van het huisverbod en afspraken over gegevensuitwisseling, worden begin volgend jaar bekrachtigd in een overeenkomst tussen de betrokken partijen. Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio heeft ook een model machtiging vastgesteld. In deze modelmachtiging machtigt de burgemeester de Hulpofficier van Justitie om enkele handelingen te verrichten rondom de oplegging van het huisverbod. De burgemeester zelf blijft de persoon die beslist over het al dan niet opleggen van het huisverbod. De gekozen werkwijze wordt voortdurend geëvalueerd en zo nodig aangepast.

Noordwijk, 17 december 2008