Gemeente Zoetermeer

Op weg naar een Olympische samenleving in Zoetermeer

Kadernota sport en bewegen
De gemeente wil dat alle Zoetermeerders betrokken zijn bij sport. Daarom stelt het college van B&W de raad voor om de nota `Mee(r) doen door sport' vast te stellen. De Olympische gedachte staat hier centraal: sport verbroedert, meedoen is belangrijker dan winnen en sportief en gezond bewegen is mogelijk voor iedereen. De sportnota benoemt de prioriteiten voor de periode 2009-2016 aan de hand van vijf thema's: sportdeelname omhoog, sterkere sociale structuur, gezonde, vitale sportverenigingen, optimale sportinfrastructuur en sport en stadspromotie.

Het sportbeleid heeft de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het nieuwe beleidskader sport 2009-2016 combineert uitgangspunten van het bestaande beleid met de hedendaagse inzichten, gericht op de huidige ontwikkelingen.

De nota geeft aan welke strategische knelpunten er de komende jaren op ons afkomen en hoe deze aan te pakken. Kenmerk van het beleidsmatige kader is een brede inzet van sport als een instrument op diverse beleidsterreinen zoals Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo), jeugd, onderwijs, lokaal gezondheidsbeleid, integratie en wijkontwikkeling.

De visie van Zoetermeer sluit nauw aan bij het Olympisch Plan 2028, ontwikkeld door NOC*NSF, samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en een aantal grotere gemeenten. De sport moet in dit plan stevig verankerd raken in de Nederlandse samenleving, dus ook in Zoetermeer. In 2016 beschikt Nederland dan over een sportinfrastructuur op Olympisch niveau. Aan het einde van deze fase wordt bepaald of een `bid' op de Olympische Spelen haalbaar is om in 2028 de Olympische Spelen te kunnen organiseren. Zoetermeer is gesprekspartner en kan in de regio Haaglanden een rol van betekenis spelen bij verschillende onderdelen. Voor Zoetermeer snijdt het mes daarmee aan twee kanten: de Olympische gedachte (sport verbroedert) staat centraal in alle beleids- en activiteiteninzet, en de sportinfrastructuur biedt de mogelijkheid om delen van eventuele Olympische Spelen onder te brengen in Zoetermeer.