Woonbond


17-12-2008

Kopen huurhuis leidt niet tot beter leven

De veronderstelling dat het kopen van een huis mensen zelfredzaam maakt en meer keuzevrijheid oplevert, klopt niet. Er is nauwelijks sprake van een stijging van opleidingsniveau of inkomen bij huurders die hun huurhuis kopen. Evenmin nemen het gevoel van eigenwaarde en de ervaren controle over het eigen leven toe door het kopen van het eigen huurhuis. Van emancipatie door het kopen van je huurwoning is dus geen sprake. Het is eerder zo dat geëmancipeerde huurders overgaan tot het kopen van hun huurhuis. Dat is de conclusie van het onderzoek Een eigen huis, een beter leven?, dat onderzoeksinstituut OTB heeft gedaan in opdracht van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en 13 woningcorporaties.

De onderzoekers vonden drie empowermenteffecten die wel van belang zijn voor het verkoopbeleid van corporaties. Kopers gaan er financieel op vooruit en ze ervaren meer vrijheid en veiligheid in hun woning. Ten slotte neemt de keuzevrijheid bij huurders toe, omdat zij echt het gevoel hebben voor een huurwoning te hebben gekozen.

Corporaties verkochten in 2007 17.700 huurwoningen. Het aantal huurders dat zijn huis wil kopen, is sinds 2000 gedaald van 38% naar 22%.