CPNB


Persbericht 17-12-2008
Henk Kraima treedt terug
Directeur CPNB vertrekt medio 2010

foto: Chris van Houts

Henk Kraima, directeur van de Stichting CPNB, heeft vandaag laten weten dat hij in de zomer van 2010 terugtreedt. Het bestuur van de CPNB heeft het voornemen op korte termijn te beginnen met de werving van een opvolger aangezien de CPNB bij haar campagnes, zoals de Boekenweek en de Kinderboekenweek, met lange voorbereidingstijden werkt en veel langlopende contract-afspraken kent.

Kraima (1950) trad aan in 1986 en werkte daarvoor in de reclame-, marketing- en uitgeverijwereld. In 2000 werd de door uitgevers en boekverkopers opgerichte stichting op zijn initiatief drastisch hervormd. Door structurele samenwerkingen aan te gaan met o.a. de openbare bibliotheken en door het aantrekken van sponsors, kon de CPNB uitgroeien tot een toonaangevende organisatie waar cultuur en commercie elkaar krachtig versterken. De nieuwe structuur leidde tot een verdrievoudiging van het beschikbare budget, waardoor een groot aantal nieuwe initiatieven mogelijk werd, zoals Nederland Leest en Manuscripta. Het bureau van de stichting is vooral het afgelopen decennium sterk gegroeid en telt inmiddels 26 medewerkers.

Het bestuur van de CPNB en Kraima maakten indertijd de afspraak dat hij tot 2010 de hervormingen zou initiëren en vervolgens structureren. De CPNB ontving recentelijk veel lof voor haar werk. Zo werd in november 2008 de sponsorsamenwerking met NS bekroond met de SponsorRing.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft tot doel het lezen van boeken en het boekenbezit te stimuleren. De CPNB is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond (Koninklijke NBb), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Jaarlijks organiseert de stichting onder meer de Boekenweek, de Kinderboekenweek, Juni - Maand van het Spannende Boek, de Nationale Voorleesdagen, Manuscripta en de campagne Nederland Leest. De in de CPNB deelnemende branche-organisaties dragen tezamen een basisbudget bij dat wordt aangevuld met eigen inkomsten en opbrengsten uit sponsorovereenkomsten. Totaal bedraagt de begroting van de CPNB in 2008 circa EUR 8 miljoen. De CPNB telt momenteel 26 medewerkers. De formele eindverantwoordelijkheid is in handen van een stichtingsbestuur, waarin personen uit verschillende geledingen van het boekenvak zitting hebben.