Provincie Limburg

Persberichten

Provinciale steun aanpassing omgeving NS-station Meerssen Gedeputeerde Staten gaat samen met de gemeente Meerssen de omgeving van het NS-station Meerssen aanpassen. De Provincie draagt hier ongeveer 1 miljoen aan bij en de rest neemt de gemeente voor haar rekening. Het is de bedoeling het station in te richten als knooppunt van openbaar vervoer waar op eenvoudige wijze overgestapt kan worden tussen bus en trein. Tegelijkertijd wordt de kruising ten zuiden van de spoorlijn aangepakt. Om het inmiddels gerealiseerde Park & Ride terrein een betere aansluiting op de kruising te geven en de verkeersveiligheid te verbeteren zal deze gereconstrueerd en van verkeerslichten worden voorzien. Deze gaan ook de kruising met de stationsstraat en de uitrit van het busstation regelen.

De Provincie en de gemeente Meerssen gaan een overeenkomst sluiten die er op gericht is dat de omgeving van het station in 2009 gereconstrueerd wordt. De kosten van het gehele project worden nu geraamd op 1,25 miljoen. Het bedrag van de provinciale bijdrage komt uit de middelen die beschikbaar zijn voor het project Light Rail Zuid Limburg. Hiervoor zijn op en rond deze spoorlijn meetprojecten in uitvoering of in voorbereiding. Deze is er op gericht om van de vroegere -wat verouderde spoorlijn- een moderne hoofdas van het openbaar vervoer te maken. Door het inrichten van knooppunten worden bus en trein en ook de buurtbus en regiotaxi steeds meer één vervoerssysteem. Daarom komen de bussen met goede haltes dicht bij het station. De treindienst wordt inmiddels met moderne treinen van Veolia uitgevoerd.

Nieuwe stations zijn gepland in Maastricht Noord met een P+R voorziening bij het bedrijventerrein Beatrixhaven en in Heerlen bij de Woonboulevard. Verder zullen op meerdere stations OV knooppunten gerealiseerd worden, waarbij naar verwachting ook voor station Valkenburg binnenkort een overeenkomst met de gemeente gesloten kan worden.

17-12-2008 10:50