Gemeente Castricum

Preventief huisverbod moet huiselijk geweld terugdringen

Castricum, 17 december 2008

Nieuwe wet tijdelijk huisverbod in gemeente Castricum geregeld

Preventief huisverbod moet huiselijk geweld terugdringen

Op 1 januari 2009 treedt de Wet tijdelijk huisverbod in werking. Sinds de vergadering van afgelopen dinsdag hebben B&W alle nodige maatregelen die nodig zijn voor de uitvoering officieel bekrachtigd.

Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.

Regio kiest voor ondertekeningmandaat

Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie (Hulpofficier van Justitie, HovJ) indien zij daartoe wordt gemandateerd. In de regio Noord-Holland Noord kiezen de burgemeesters voor het zogenoemde ondertekeningmandaat: hierbij wordt de burgemeester eerst gebeld voor het geven van de toestemming waarna de HovJ het besluit mag ondertekenen.

De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf.

Ketenaanpak

Het preventief huisverbod wordt uitgevoerd binnen een ketenaanpak. De belangrijkste ketenpartners zijn: gemeenten, politie, Steunpunten Huiselijk Geweld, hulpverleningsinstellingen en het Openbaar Ministerie. Het steunpunt huiselijk geweld zorgt voor de begeleiding van dader en slachtoffers.

Informatieve websites:

http://www.huiselijkgeweld.nl/index.html (landelijk) http://shginfo.nl/steunpunten/noord-holland/alkmaar/ (steunpunt Alkmaar)