Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 december 2008

College kiest gebiedsontwikkelaar Overstad

Voor de gebiedsontwikkeling van Overstad wil het college van B&W in zee gaan met een consortium, gevormd uit Volker Wessels Vastgoedontwikkeling BV, Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij BV, Stichting Ymere, BNG vastgoedontwikkeling BV, en Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke sector BV. Het college volgt hiermee het advies van een onafhankelijke aanbestedingscommissie, die in juni 2007 werd ingesteld bij de Europese aanbesteding van deze opdracht.

Sinds september waren alleen dit consortium en AM Wonen nog in de race. In een extra beoordelingsronde kregen beide partijen de gelegenheid hun ingediende plannen nog aan te passen. Dit leidde ertoe dat de gemeente uiteindelijk kon kiezen uit twee hele goede en financieel haalbare plannen, die onderling aanzienlijk verschilden.

In het winnende plan van het consortium is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het centrumgedeelte van Overstad en het woongedeelte. De centrumring door Overstad vormt de scheiding. Binnen de centrumring ontstaat een voetgangersgebied, waarvan de RIngersfabriek het bruisende centrum gaat vormen. De woonbuurten buiten de centrumring gaan grotendeels bestaan uit grondgebonden woningen aan grachtjes. Deze opzet past in Alkmaar en kan concurreren met woonmilieus buiten de stad.

Het consortium heeft in het plan zoveel mogelijk de creatieve ruimte benut die de gemeente bood in de inschrijvingscriteria. Dit betekent dat de stedenbouwkundige structuur van de plannen van het Consortium enigszins afwijkt van het structuurplan dat de gemeenteraad vorig jaar vaststelde. Daarom wordt de gemeenteraad nu voorgesteld akkoord te gaan met het stedenbouwkundig plan van het consortium. Hierna kan een procedure starten, waarbij de opdracht conform Europese aanbestedingsregels definitief wordt gegund aan het consortium. Vervolgens tekenen gemeente en consortium een samenwerkingsovereenkomst, die leidt tot de oprichting van een grondexploitatiemaatschappij. Deze maatschappij zal de ontwikkeling van Overstad voortvarend ter hand nemen.

Het project Overstad behelst de integrale herontwikkeling van Overstad, circa 32 hectare groot. Het Masterplan van de gemeente voorziet in de transformatie van het huidige verouderde bedrijventerrein met winkelconcentraties naar een binnenstedelijk multifunctioneel onderdeel (winkelen / wonen / werken) van de binnenstad. Het concept-programma omvat onder meer circa 2.500 woningen, circa 40.000 m2 commerciële functies, een integrale parkeeroplossing en enkele grote infrastructurele Het ontwikkelingspotentieel van Overstad wordt geschat op circa 600 miljoen euro.

Projectwethouder Binnendijk stelt: "We hebben de keuze voor de gebiedsontwikkelaar zeer zorgvuldig gemaakt, waarbij we konden kiezen uit sterke partijen met inspirerende en uiteenlopende ideeën. Het consortium is een solide partij, die een financieel haalbaar plan heeft ingediend waarbij de potenties van Overstad heel goed worden benut. In januari willen we samen met het consortium Alkmaar kennis laten maken met deze ontwikkelingspartner en diens ambitieuze plannen met Overstad. "

De aanbesteding werd begeleid door Fakton financiële vastgoedregisseurs en Straatman Koster Advocaten.