Gemeente Achtkarspelen


Vrijwilligers vanaf 2009 verzekerd door de gemeente

De gemeente Achtkarspelen heeft een verzekering afgesloten voor de vrijwilligers in de gemeente. Vanaf 1 januari 2009 zijn zij verzekerd bij ongevallen en aansprakelijkheid.

Vrijwilligers in Achtkarspelen zijn daarmee gedekt voor:
- Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor Vrijwilligers

- Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers

- Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen

- Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers

Vrijwillige brandweerlieden en vrijwillige politiemedewerkers zijn uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen. Dit vloeit voort uit de speciaal voor hen getroffen rechtspositieregelingen. Mantelzorgers worden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet beschouwd als vrijwilliger. Dit hangt samen met de persoonlijke relatie die mantelzorgers hebben met degene die zijn verzorgen bij aanvang van de zorgverlening. Stagiaires in het kader van de maatschappelijke stage voor scholieren vallen eveneens niet onder de definitie van vrijwilligers.

De aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers dekt alleen de risicoâs die verband houden met het vrijwilligerswerk. Organisaties kunnen hun bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dus niet opzeggen.

Schadevoorbeelden bij verzekering:

- Aansprakelijkheidsverzekering Vrijwilliger Vrijwilliger stoot dure vaas om tijdens collecteren.
- Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering Vrijwilliger
Vrijwilliger helpt met het schilderen van het clubhuis en valt van de trap.

- Aansprakelijkheidsverzekering rechtspersonen Vrijwilligersorganisatie wordt aangesproken omdat een vrijwilliger schade heeft toegebracht aan derden.

- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
Vrijwilliger Wim zit als voorzitter in het bestuur van de voetbalvereniging. De penningmeester koopt voor in de bestuurskamer een dure lederen bank, terwijl de voetbalclub dat helemaal niet kan betalen. De leverancier van de bank legt een claim neer bij het bestuur. Elk bestuurslid wordt in zijn privé-vermogen aangesproken, doordat ze onvoldoende toezicht hebben gehouden op de clubkas.
- Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
Vrijwilliger Ingrid bezorgt voor de lokale ouderenstichting maaltijden aan huis. Dit doet ze met haar eigen auto. Tijdens het bezorgen van een warme maaltijd bij een oudere dame botst ze met haar auto tegen een paal. De auto blijkt zwaar beschadigd.