Meer geel op het water

'We willen meer blauw op straat en meer geel op het water,' aldus staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat bij de doop en tewaterlating van een nieuw Rijkswaterstaat-patrouillevaartuig.

Vaarweggebruikers willen dat handhaving en toezicht zichtbaar aanwezig zijn, oftewel meer 'geel' op het water. Om die redenen laat Rijkswaterstaat (RWS) tien nieuwe kleinere, snellere en wendbare patrouillevaartuigen bouwen. De schepen kunnen zowel op binnenwateren als op zee varen. De bemanning van de patrouillevaartuigen controleert de vergunningverlening aan schepen en begeleidt bij calamiteiten het scheepvaartverkeer.

Staatssecretaris Huizinga doopte woensdag in Maassluis het eerste nieuwe schip, de RWS70. De RWS70 heeft voortstuwingsschroeven van kunststof in plaats van brons, deze verbeteren de voorstuwing en geven minder golfslag. Ook heeft het vaartuig een asloze boegschroef waardoor er geen smeerolie meer nodig is. Hierdoor wordt olieverontreiniging in het water voorkomen. Bovendien is het vaartuig uitgerust met moderne motoren, die minder CO2 uitstoten. RWS70 gaat varen op de Schelde en Voordelta. Het is het eerste schip dat is voorzien van het Rijkslogo.

Noot voor redacties (