Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Reactie m.b.t. stressmeeting bij paarden


17 december 2008 - kamerstuk

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


12 november 2008 2008Z06135 DL. 2008/3171 17 december 2008

onderwerp 2008d15349 bijlagen eactie m.b.t. stressmeting bij paarden R
(en/of andere diersoorten) Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u mijn reactie op de e-mail van de heer E. van Breda over stressmeting bij paarden. Deze e-mail is door de vaste Kamer commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan mij toegezonden met het verzoek om mijn reactie.

De heer Van Breda geeft in zijn e-mail een reactie op de methode Hart Rate Variability (HRV) voor stressmeting bij paarden en andere diersoorten. Hij geeft aan dat het een oude methode is die al langere tijd gebruikt wordt, en dat deze methode niet dé oplossing is om paardenwelzijn objectief te kunnen meten. Bovendien geeft hij aan dat met de huidige stand van de wetenschap interpretatie van de data lastig, zo niet onmogelijk is. Deze bevindingen worden onderschreven door wetenschappers van Wageningen Universiteit en Research Centre (WUR). WUR heeft u hierover in december 2007 een brief gestuurd (brief van 13 december 2007 over het gebruik van hartslagvariabiliteit als unieke maat voor stress) in antwoord op vragen van de heer Graus en de vaste Kamer commissie voor LNV.
Het meten van welzijn bij dieren is niet eenvoudig. In het kader van het Europese Welfare Quality programma wordt gewerkt aan een welzijnsmonitor voor onder andere varkens, koeien, kalveren, kippen. Ik ben voornemens om samen met de sector ook voor de paarden een dergelijke monitor te laten ontwikkelen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --