Werkgeversvereniging AWVN

Ouderschapsverlof uitgebreid naar 26 weken

Datum: 17 december 2008

Per 1 januari 2009 wordt het recht op ouderschapsverlof verlengd van de huidige 13 weken voltijd verlof naar 26 weken. De hoofdregel dat de werknemer het ouderschapsverlof opneemt in de vorm van de helft van de werktijd per week blijft gelijk. Vanaf 1 januari 2009 zal dat verlof worden gespreid over twaalf maanden in plaats van over zes maanden.

In overleg met de werkgever kan de werknemer het ouderschapsverlof ook nog steeds op een andere manier opnemen. Daarbij geldt vanaf 1 januari 2009 dat het verlof kan worden opgesplitst in maximaal zes gedeelten die elk minimaal een maand duren (was drie gedeelten). De werkgever kan een vorm van verlof anders dan over de helft van de arbeidsuren per week weigeren op grond van zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Alleen nieuwe aanvragen
De verlenging van het ouderschapsverlof geldt alleen voor nieuwe verlofaanvragen waarbij de werknemer voor het kind vóór 1 januari 2009 nog niet eerder ouderschapsverlof had opgenomen. Dit geldt ook voor de situatie waarbij de werknemer voor 1 januari 2009 ouderschapsverlof heeft aangevraagd om na 1 januari op te nemen.

Loondoorbetaling
CAO-afspraken over loondoorbetaling tijdens het ouderschapsverlof, die zijn ingegaan voor 1 januari 2009, worden niet opgerekt door de wetswijziging. Dat wil zeggen dat betaling plaatsvindt over de verlofperiode zoals die voor 1 januari 2009 van toepassing was.