Gemeente De Marne


Concept-cultuurnota aangeboden aan de raad

Op dinsdag 9 december 2008 werd in het gemeentehuis van Leens een raadsavond gehouden, de concept-cultuurnota werd aangeboden aan de gemeenteraad, niets wees erop dat dit een andere avond zou worden dan alle andere raadsavonden, hoewel... de uitnodiging was wel wat mysterieus.

Jeen Hiemstra, wethouder van o.a. Kunst en Cultuur, nam het woord en hij begon met de volgende waarschuwing: " Zo'n 30 jaar geleden was er voor de televisie een poppenserie genaamd "Captain Scarlet" die altijd begon met de onheilspellende tekst "In the next 45 minutes anything can happen" die zelfde waarschuwing wil ik u graag vanavond meegeven."

Hij benadrukte dat het erg vreemd is, dat de gemeente De Marne tot dusver geen cultuurbeleid heeft vastgesteld, terwijl er juist een overduidelijke levendige belangstelling is voor kunst en cultuur. Er werd kort ingegaan op de waardevolle rol die kunst en cultuur in een gemeenschap kunnen hebben.

Toen hij sprak over het historisch cultuurbesef waren er buiten allerlei geluiden hoorbaar, er liepen mensen met fakkels, rammelende melkbussen aan een juk, en bewoog daar ook een ossenkar?

Jeen Hiemstra ging onverstoorbaar door met z'n verhaal, maar dat viel niet mee, op het moment dat hij erover sprak dat kunst ook confronterend en zelfs schokkend kan zijn, verscheen er een bijna buitenaards uitziend wezen op stelten met de nodige herrie.

Sprak hij over het belang van muziek, verschijnt er uit het niets een dame die prachtige muziek speelt op een dwarsfluit. Even later verschenen boven op de balustrade in het wit geklede personen die een lied zingen over het plezier wat muziek maken kan geven. Werd er gesproken over dans, verschijnt er een danseres die de toeschouwers laat genieten van een mooie dans.

Het betoog van de wethouder eindigde met de opmerking dat kunst onverminderd in staat is ons te ontroeren, waarop dames in grote blauwe knisperende jurken snikkend boven aan de trap verschijnen en sniffend hun tissues naar beneden laten vallen.

Toen de dames waren uitgehuild daalden ze de trap af en keken in het gangpad toe, hoe de wethouder een ring naar beneden takelde waaraan de nota's, als cadeautjes verpakt, hingen. Met een zakmes werden ze losgesneden en alsof hij bij de acteurs hoort, biedt Jeen Hiemstra het eerste exemplaar op z'n knieën, aan de burgemeester, aan en vervolgens aan de andere raadsleden.

Uit het pakje kwam het Raamwerk cultuur in De Marne, dit bevat ook een daadwerkelijk raam, zodat je, als je het boekje voor je houdt, je altijd de cultuur in De Marne waar kunt nemen.

Een drietal kunstenaars werd nog in het zonnetje gezet voor hun medewerking aan het raamwerk en de vormgeving daarvan, Mirjam Meerholz, Anne Hilderink en Sarah Stiles.

De show werd verzorgd door beeldend theatergroep Auth & Tiek die bekend is geworden door de theatervoorstellingen die op locatie gemaakt zijn, speciaal voor dié plek!

Ook deze keer is dat uitstekend gelukt, het gemeentehuis bleek een geschikt toneel,

Een ieder was zeer enthousiast en het is zeker voor herhaling vatbaar.