Ingezonden persbericht



Nederlanders onderschatten gevaar tuberculose
Tuberculose een ziekte van nu

Den Haag, 17 december 2008 ­ Nederlanders onderschatten de omvang en ernst van tuberculose in eigen land en in de wereld nog steeds. Dit blijkt uit herhalingsonderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van KNCV Tuberculosefonds, naar het gevaar van tuberculose.

Ruim eenderde van de Nederlanders denkt dat het aantal tuberculosepatiënten in Nederland jaarlijks niet hoger is dan 500. Ongeveer de helft van de Nederlanders schat het aantal tuberculosepatiënten jaarlijks in Nederland niet hoger dan 1.000. In de praktijk is dit aantal groter dan 1.000 (in 2006 ging het om 1.021 patiënten). Slechts één op de tien schat dit aantal juist in. Tevens is ruim de helft van de Nederlandse bevolking (61 procent) er niet van op de hoogte dat tuberculose in toenemende mate in Europa voorkomt.

Hoewel tuberculose door vroegtijdige opsporing en juiste behandeling volledig kan genezen, eist tuberculose wereldwijd jaarlijks nog altijd ruim anderhalf miljoen dodelijke slachtoffers. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking (44 procent) schat dit lager in dan 1 miljoen. "Tuberculose is geen ziekte van vroeger zoals velen denken maar een ziekte van nu. De omvang in Nederland wordt niet alleen zwaar onderschat maar ook is men onvoldoende bewust van de epidemische omvang wereldwijd" aldus directeur prof. dr. Martien Borgdorff van KNCV Tuberculosefonds.

Nagenoeg iedereen (98 procent) heeft wel eens iets over tuberculose gehoord of gelezen. Ruim driekwart van de Nederlanders is op de hoogte van de mate waarin de ziekte te behandelen is. De helft van de Nederlanders denkt dat de kans klein is dat er in Nederland vormen zullen ontstaan die moeilijk te behandelen zijn. Elk jaar zijn er ongeveer tien patiënten met multiresistente, moeilijk behandelbare tuberculose in Nederland. Voor het overgrote deel zijn deze patiënten afkomstig uit het buitenland.

De resultaten van het TNS NIPO onderzoek zijn bouwstenen voor een nieuwe campagne die KNCV Tuberculosefonds op 24 maart, Wereld Stop Tuberculose Dag, zal lanceren.


- einde persbericht -

KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een zeer besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks bijna negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterft ruim anderhalf miljoen mensen. Onnodig want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Samen met hiv/aids en malaria vormt tuberculose de top drie van meest dodelijke infectieziekten ter wereld. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens. Voor meer informatie: www.tuberculose.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht