NMBS

Tweede stationstoegang voor Antwerpen-Centraal

17/12/2008

Station optimaal geïntegreerd in het stadsweefsel

Het station Antwerpen-Centraal telt vanaf vandaag twee voordeuren. Aan het Kievitsplein opent een volwaardige nieuwe stationsingang, compleet met loketten, ruimte voor winkeltjes en een buffet, een uitgebreide parking voor autos en fietsen en toegang tot de verschillende perronniveaus en de winkelgalerij. Voor dit gedeelte van het project investeerde de NMBS-Holding 20 miljoen euro. Hiermee nadert de metamorfose van Antwerpen-Centraal haar voltooiing.

Met de aanleg van de noord-zuidverbinding verdubbelde de capaciteit van het vernieuwde Antwerpen-Centraal. Omdat de perrons tweemaal zo lang werden, bouwde NMBS-Holding een tweede stationstoegang aan het Kievitplein uitgerust met alle reizigersfaciliteiten. De klanten worden er verwelkomd in een schitterende architectuur van glas en staal.

De tweede stationstoegang is opgebouwd rond een ondergronds atrium van 13.000 m³ . Net zoals in de monumentale spoorhal, koos de architect Jacques Voncke van Eurostation voor licht, lucht en ruimte. De glazen kubus van 900 ton staal en 6.500 m² glas, met overvloedige lichtinval tot op de onderste niveaus, zorgt voor een aangename plek om even te verpozen. Het glazen dak is een zwevend vlak en helt licht voor de afwatering. Het regenwater wordt opgevangen en gaat via een leiding naar de stadsvijver om droogstand te voorkomen. Opmerkelijk is de geknikte overgang van het dakvlak in een gevelwand.

Op de gelijkvloerse verdieping kunnen binnenlandse- en internationale reizigers terecht aan loketten en ticketautomaten. De klant vindt hier ook een bagageruimte en toiletten. Talloze trappen, roltrappen en liften maken het de klanten gemakkelijk om snel en vlot de perronniveaus +1, -1 en -2 en de winkelgalerij te bereiken. Hierbij werd rekening gehouden met de personen met beperkte mobiliteit.

Bovenop de huidige 65 winkels wordt een nieuwe commerciële ruimte van 800 m² gecreëerd op het gelijkvloerse niveau van de nieuwe stationstoegang. Blikvanger is het zwevende buffet in de opvallende rode box dat binnen enkele maanden zijn deuren opent.

Vlotte bereikbaarheid

De nieuwe toegang wordt ook een intermodale draaischijf. Via een helling aan het Kievitplein kunnen fietsers terecht in een fietsenstalling op het niveau -1 met een capaciteit van 750 plaatsen. De werknemers van het fietspunt onder het Astridplein zullen ook hier zorgen voor toezicht en onderhoud. De totale capaciteit aan fietsenstallingen in de stationomgeving verhoogt hiermee tot 1.850 plaatsen; over een half jaar wordt dit nog opgevoerd tot 2.300 plaatsen.

In de nieuwe ondergrondse parking kunnen na de verdere afwerking 600 autos terecht. Vanaf de Plantin & Moretuslei is deze parking vlot bereikbaar via een tunneltoegang in de Van Immerseelstraat. De NMBS-Holding zal de parking exploiteren volgens een klantvriendelijk tariefbeleid. Tot dertien taxis tegelijkertijd kunnen gebruik maken van een voorrijzone, bereikbaar via de Simonsstraat. Daarnaast is er de kiss- en ridezone voor autos.

Integraal deel van de stad

De tweede stationstoegang onderstreept de rol van het station als bruisend centrum, volledig geïntegreerd in het stadsleven en de buurt. De brede onderdoorgang aan de Lange Kievitstraat verbindt de Diamantwijk met de Kievitbuurt, waardoor de twee stadswijken, die ruim honderd jaar van elkaar werden gescheiden door de spoorberm, weer aansluiting vinden.

De stedenbouwkundige ontwikkeling aan het Kievitplein vertaalde zich reeds in de komst van meer dan 2000 werknemers in de nieuwe kantoorgebouwen en een nieuw hotel. In de toekomst zal die ontwikkeling zich verderzetten aan de Van Immerseelstraat en evolueert de buurt naar een echte mix van werken, wonen en recreatie.

Onder leiding van Eurostation hebben de aannemers tegen de klok gewerkt om de tweede stationstoegang zo snel mogelijk klaar te krijgen. Door de gevolgen van een spijtig dodelijk arbeidsongeval heeft het project bijna een jaar vertraging opgelopen. De NMBS-Holding heeft ervoor gekozen om, van zodra de basisfaciliteiten klaar waren en de veiligheid gewaarborgd, het station te openen voor de reizigers. De detailafwerking, van onder meer verluchtingspanelen in de glazen wanden, zal gebeuren zonder veel hinder voor de bezoekers.

Als over enkele maanden de restauratie van de buitengevels van het historische stationsgebouw wordt voltooid, is Antwerpen-Centraal helemaal klaar voor een nieuwe eeuw mobiliteit.

Feestelijke opening

Onmiddellijk na de officiële opening door Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, burgemeester Patrick Janssens en Gedelegeerd Bestuurder Jannie Haek, werden de buurtbewoners, de werknemers uit de omringende kantoorgebouwen en de voorbijgangers uitgenodigd voor een glaasje.