Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Rijksmonumenten in de deelgemeente stralen weer

De deelgemeente Feijenoord bezit veel rijksmonumenten. Gebouwen, objecten, stads- of dorpsgezichten die van algemeen belang zijn vanwege de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde.

Het Pakhuis Santos op Katendrecht is daar één van. Op voorstel van de werkgroep Levendig & Leuk en gefinancierd door het bouwconcern VolkerWessel is het monumentale pand nu voorzien van een speciale verlichting.

Het pakhuis stamt uit 1903 en was bestemd voor opslag van onder andere Braziliaanse koffie. Deze werd verscheept uit de Braziliaanse haven Santos. Het pakhuis is lange tijd één van de hoogste gebouwen van het Rotterdamse havengebied geweest. Het pand staat al enkele jaren leeg en krijgt in de toekomst een 'nieuwe' functie in de ontwikkeling van het European China Centre.

Koninginnebrug
De lampen op de Koninginnebrug, ook een rijksmonument, branden weer. De brug die het Noordereiland met Kop van Zuid/Entrepot verbindt, dateert uit 1929, evenals de bijbehorende verlichting. Die verlichting brandde al jaren niet meer. Gemeentewerken liet de oude koperen armaturen restaureren en onderdelen die ontbraken zijn met de hand nagemaakt op basis van oude tekeningen.

Daarmee is de Koninginnebrug in oude luister hersteld en staat ze nu prachtig aangelicht in de 'schaduw' van een ander imposant rijksmonument op Zuid, de Hef.

Pakhuis
foto's Rob Kamminga