Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Speciale overvaltop succes!

Hoe veilig vinden winkeliers het in de deelgemeente Feijenoord? Wat kunnen winkeliers doen om overvallen in hun zaak te voorkomen? Twee vragen die terug kwamen tijdens de speciale bijeenkomst over veilig ondernemen in de deelgemeente Feijenoord. Naar aanleiding van de eerder dit jaar tweemaal gehouden stedelijke overvaltops, is afgelopen week een speciaal overvaltop voor winkeliers uit de deelgemeente Feijenoord gehouden.

Winkeliers, deelgemeente en politie spannen samen tegen overvallen

Meer dan veertig winkeliers waren aanwezig. De overvaltop geeft winkeliers meer informatie over hoe ze hun winkel het beste tegen overvallen kunnen beschermen. Daarnaast geeft politie en deelgemeente de stand van zaken op het gebied met veiligheid, bijvoorbeeld cijfers over het aantal overvallen in de wijken en maatregelen die zijn genomen door politie en gemeente om de veiligheid te waarborgen.

De overvaltop biedt winkeliers de mogelijkheid om hun ervaringen te vertellen, aan te geven waar het goed gaat en wat nog beter kan. Eén van de aandachtspunten die door winkeliers genoemd is, is de anonimiteit garantie bij het doen van een aangifte. Sommige winkeliers hebben namelijk meegemaakt dat overvallers, via bijvoorbeeld de dossiers van de advocaat, privégegevens van de aangiftehouder te weten komen. Daarnaast willen zij graag meer informatie over het proces na de aangifte: wat doet politie en justitie om iemand te veroordelen?

Stadsmarinier Veilig Ondernemen, Jur Verbeek heeft de winkeliers een gratis winkelscan aangeboden. Deze scan biedt eenvoudige, vaak goedkope oplossingen om overvallen te voorkomen. Er komt een specialist langs en kijkt samen met de winkelier of de winkel overvalproof is. De Kamer van Koophandel heeft daarbij gratis overvaltrainingen aangeboden en het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam (OBR) lichtte de subsidiemogelijkheden voor winkeliers toe.

Ook goed om te weten: in het kader van Veilig Ondernemen hebben de winkeliers Vereniging Ondernemend Vreewijk het initiatief genomen tot een aanpak om de veiligheid te verbeteren. In januari wordt hiervoor een convenant getekend tussen de deelgemeente, OBR, Ondernemend Vreewijk en woningcorporatie ComWonen.

Tot slot kwam een lichtschouw in de belangrijkste winkelgebieden aan de orde. De deelgemeente heeft de verlichting van bepaalde winkelstraten gecontroleerd en opdracht gegeven om daar waar nodig werkzaamheden te starten. Na afloop konden ondernemers met elkaar, de politie en de deelgemeente spreken. Persoonlijke problemen kwamen op deze manier ook aan bod.

Dagelijks bestuurder van de deelgemeente Feijenoord, Rene Kronenberg gaf aan zeer verheugd te zijn dat veel winkeliers aanwezig waren. De avond was een succes. Dit bleek ook uit het aantal inschrijvingen voor de winkelscan en overvaltraining. Aanwezigen hebben aangegeven om vaker dergelijke bijeenkomsten plaats te laten vinden.

Foto: ondernemersstop