FNV

FNV: Europees parlement beschermt werknemers tegen langere werkweek

Met een ruime meerderheid heeft het Europees Parlement zojuist stelling genomen tegen de nieuwe arbeidstijdenrichtlijn. Vakbonden uit heel Europa verzamelden zich gisteren in Straatsburg om hun verzet te tonen. Op het spel staat versoepeling van de arbeidstijden. Werknemers zouden gedwongen kunnen worden 60 uur per week te werken. De FNV vindt dat de werknemers te weinig beschermd worden in de nieuwe richtlijn.

Agnes Jongerius: ''Het Europees parlement heeft laten zien waar en voor wie zij staat. Een luid applaus brak uit in de plenaire vergadering van de Internationale Vakbeweging. Vanwege het grote succes van de Europese vakbeweging. En terecht. Werknemers hebben laten zien en horen dat genoeg is genoeg. Genoeg in werkuren. Genoeg in afbouw van werknemersrechten. Er is gelukkig goed geluisterd.''

Eerder dit jaar kwamen de Europese ministers van Sociale Zaken tot een akkoord die toestaat dat landen afwijken van de huidige maximale wekelijkse arbeidstijd van 48 uur. Toestemming vragen aan de werknemer voor langer doorwerken, is alleen op papier een vrije keuze. In de praktijk kunnen individuele werknemers onder druk gezet worden om afstand te nemen van hun recht op een maximale werkweek van 48 uur.

Ook maakte het Europees Parlement korte metten met het voorstel om wachttijd voortaan te beschouwen als vrije tijd. Het Europese Hof heeft al meerder malen geoordeeld dat wachttijd, doorgebracht op de werkplek, berekend dient te worden als werktijd.