Wageningen Universiteit en Researchcentrum teacher of the year award 2009 wageningen universiteit Vijf nominaties Teacher of the Year Award 2009 Wageningen Universiteit

17 dec 2008

Onderdeel: Wageningen Universeits Fonds
Nummer: P087

⬠2500 per nominatie

Een studentenjury heeft vijf docenten van Wageningen Universiteit genomineerd voor de Teacher of the Year Award 2009. Op woensdag 7 januari wordt tijdens een speciale bijeenkomst uit de kandidaten de winnaar bekend gemaakt. Het Wageningen Universiteits Fonds heeft de prijs ingesteld om goed onderwijs aan Wageningen Universiteit te bevorderen en excellente docenten te honoreren.

Alle vijf genomineerden ontvangen een individuele bonus van ⬠2500 die door de Raad van Bestuur van Wageningen UR beschikbaar is gesteld als extra stimulans voor excellent onderwijs. Het bedrag is te besteden aan activiteiten gericht op het verder professionaliseren van het onderwijs. De genomineerden voor de Teacher of the Year Award 2009 zijn op alfabetische volgorde:

Prof.dr. Tinka Murk (Milieutoxicologie)
Dr.ir. Jan den Ouden (Bosecologie)
Dr.ir. Annemarie van Paassen (Communicatiewetenschappen) Prof.dr.ir. Huub Savelkoul (Immunologie)
Arie Terlouw (Mens- en dierkunde)

De bekendmaking van de winnaar van de docent van het jaar vindt plaats tijdens de Nieuwjaarsborrel van de Studentenraad door het bestuur van het Wageningen Universiteits Fonds. De prijs bestaat uit een judicium en een replica van het beeld âDe Leermeesterâ van Vlaamse kunstenaar Jan Praet.

Met uitzondering van de eerstejaars konden studenten via een digitaal kiessysteem hun stem uitbrengen. 775 studenten van Wageningen Universiteit (21% van de stemgerechtigden) brachten een stem uit op één van de docenten van de zgn. longlist. Deze 180 docenten vormen circa een kwart van het totale docentenbestand. De lijst wordt samengesteld op basis van de reguliere vak- en docentenevaluaties.

Aan de hand van de verkiezingsuitslag, waarbij ook rekening werd gehouden met de onderwijslast van de docenten, selecteerde een studentenjury vijftien kanshebbers voor de nominatie. De jury heeft via een persoonlijk interview navraag gedaan bij medestudenten en de desbetreffende docenten over de kwaliteit van kennisoverdracht en het onderwijsmateriaal, het stimulerend en enthousiasmerend vermogen, de inzet voor onderwijsvernieuwing en voorlichting en de benaderbaarheid voor studenten. Op grond van de zo verkregen informatie heeft de jury de vijf genomineerden bepaald.

De jury, onder voorzitterschap van Frédéric Linardon (voorzitter Studentenraad), bestaat uit de studenten: Gijsbert Bonarius, Pascal ten Have, Chris Magnus, Anne Reijbroek, Daan Swarts en Olga Vargas Fonseca.