Helft ondernemers heeft spaarrekening als oudedagvoorziening

17/12/2008 13:52

Delta Lloyd Verzekeringen

Voor 49% van de mkb'ers is de spaarrekening de belangrijkste oudedagvoorziening.

Van deze groep heeft 44% een deel van zijn oudedagvoorziening geregeld via het voormalige loondienstverband en 34% heeft beleggingen. Slechts 34% van de mkb'ers heeft een lijfrenteverzekering afgesloten. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart/Gfk in opdracht van verzekeraar Delta Lloyd.

Bij zzp'ers is de spaarrekening ook de belangrijkste oudedagvoorziening (43%), 37% heeft via loondienstverband een gedeeltelijke voorziening, 30% heeft beleggingen en 41% heeft een lijfrenteverzekering afgesloten. Van de zzp'ers ziet 35% de waarde van het huis als belangrijkste voorziening voor de oude dag.

Ondernemer bouwt via verschillende 'routes' pensioen op

De pensioenopbouw van ondernemers kenmerkt zich door een combinatie van verschillende 'routes' om een oudedagsvoorziening op te bouwen: sparen via een spaarrekening, pensioen via loondienstverband, beleggen en een lijfrenteverzekering.

Startende mkb'ers hebben vaker de mogelijkheid aangewend om hun pensioen via een aparte pensioen BV op te bouwen. Startende zzp'ers maken minder vaak gebruik van beleggen (16%) als pensioenmogelijkheid. Ook beschouwen zij minder vaak de waarde van het bedrijf als hun pensioen (4%). De waarde van het bedrijf scoort ook relatie laag bij mkb'ers (30%) en gevestigde zzp'ers (21%).

Buffer voor slechte tijden en aanschaf privézaken

Zowel startende ondernemers (30%) als zzp'ers (26%) bouwen naast de ouderdomsreserve ook vermogen op om een buffer te creëren voor het bedrijf in slechte tijden en om te sparen voor aanschaf van privézaken, zoals een auto, boot of woning. Ook de nalatenschap aan familie vormt een doel.

Op dit moment geen mogelijkheid om vermogen op te bouwen

Van de mkb'ers geeft 15% aan dat zij op dit moment geen vermogen kunnen opbouwen, bij de gevestigde zzp'ers is dit 21%. 17% van de mkb'ers bouwt vermogen op voor toekomstige expansie van het bedrijf, bij de zzp'ers is dit slechts 8%.

Passende oplossing voor ondernemers

De fiscus biedt de zelfstandig ondernemer zonder personeel de mogelijkheid om een oudedagsvoorziening op te bouwen, door een voorziening op de balans op te nemen. Door gebruik te maken van deze FOR verlaagt de ondernemer zijn winst. Daardoor hoeft hij over dit gedeelte geen belasting te betalen. Belastingheffing vindt pas plaats op het moment dat deze FOR vrijvalt.

Tegenover de voorziening op de balans kan de ondernemer een lijfrenteverzekering sluiten. In dat geval vindt de belastingheffing plaats over de lijfrente-uitkeringen. Een andere mogelijkheid is om de fiscale jaarruimte om te zetten in een flexibele lijfrenteverzekering als een aantrekkelijke aanvulling op het inkomen later. Op deze manier kan het pensioen opgebouwd of aangevuld.





http://www.deltalloyd.nl/mkb