Gemeente Vlaardingen


Burgemeester Bruinsma kijkt mee met jeugdactie

17 december 2008

Aanpak jeugdoverlast

Niet alleen de KLPD, maar ook Vlaardingen doet aan vliegende brigades in aanloop naar de feestdagen; de lichtblauwe brigade heeft samen met politie en Bouman Geestelijke Gezondheidszorg een actie gehouden tegen jeugdoverlast, zoals overmatig drankgebruik onder jongeren, baldadigheid, vernielingen en het illegaal afsteken van vuurwerk.

Tijdens de jeugdactie zijn in één weekend drie processen-verbaal opgemaakt voor het gebruik van softdrugs, vijf voor vuurwerk, en drie voor het gebruik van alcohol op de openbare weg. Eén jongere moet naar het Halt-bureau voor baldadigheid en drie voor het 'zonder redelijk doel hangen in portieken'. Verder moest een jongere zijn rijbewijs inleveren vanwege roekeloos rijgedrag.

Strafbaar gedrag onacceptabel
Burgemeester Bruinsma liep met de actie mee, samen met raadsleden Ruud van Harten (ChristenUnie/SGP) en Albert Brouwer (SBV). Burgemeester Bruinsma: Tijdens de jeugdactie heb ik een jongen van 15 gezien die absurd dronken was. Dit vind ik onacceptabel. Ik spreek zijn ouders hierop aan in een persoonlijke brief. Daarnaast moeten ook de jongeren een duidelijk signaal krijgen dat strafbaar gedrag niet wordt geaccepteerd. Via bureau Halt kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met Justitie. Zij krijgen een taakstraf opgelegd. Dit houdt in: een paar uur werken en vergoeding van eventuele schade.

Maatregelen
De jeugdactie is onderdeel van een brede aanpak van jeugdoverlast door gemeente, politie en andere partijen. Andere onderdelen van die aanpak zijn bijvoorbeeld het weekendarrangement, waarbij geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden aangehouden tot maandag in de cel blijven. Verder is een nieuwe lokale campagne gestart om overmatig alcohol gebruik onder jongeren terug te dringen.

Gebiedsverbod
Twee jongeren, die ernstige overlast in het weekend van 12 december hebben veroorzaakt, zijn de komende twee weken niet welkom in het uitgaanscentrum. Het gebiedsverbod geldt tot na de jaarwisseling.