PvdA Europees parlement


Europees Parlement verwerpt voorstellen arbeidstijdenrichtlijn

17 december 2008

Met een duidelijke meerderheid heeft het Europese Parlement vandaag stelling genomen tegen de voorstellen van de Europese ministers over de herziening van de arbeidstijdenrichtlijn. De Europese ministers zijn voorstander van een 'opt-out', waarbij werkgevers hun werknemers individueel onder druk kunnen zetten om langer te werken dan de vastgestelde 48 uur per week. Dat voorstel vond in het Europees Parlement geen genade.

Gisteren nog hebben 15.000 werknemers uit heel Europa voor de deur van het Europees Parlement hiertegen geprotesteerd. PvdA-europarlementariƫr Jan Cremers : "Het voorstel van de Europese ministers is onacceptabel. Ik ben erg blij dat dit huis nu ook een stevige vuist heeft gemaakt en duidelijk kiest voor een sociaal Europa en tegen een verslechtering van werknemersrechten".

Werkgevers houden voor dat die 48 uur een in steen gebeitelde regel is, toch is er voldoende flexibiliteit in de richtlijn, volgens Cremers. "Het is aan de sociale partners om van die stelregel van maximum 48 uur af te wijken, daar kunnen zij het over eens worden. Zo hoort het ook, flexibiliteit maar dan alleen als werknemers ook echt vertegenwoordigd worden en een keuze hebben", aldus Cremers.

Ook maakte het Europees Parlement korte metten met het voorstel om wachttijd voortaan te beschouwen als vrije tijd. Cremers : "Brandweerlui, politieagenten, artsen en ander verzorgend personeel zijn gewoon aan het werk als ze op hun werk standby staan, het is niet meer dan logisch om dit als werktijd te beschouwen".

Het Europese Hof heeft al meerder malen geoordeeld dat wachttijd, doorgebracht op de werkplek, berekend dient te worden als werktijd. Het Europese Parlement vindt dat van deze afspraak alleen afgeweken mag worden als sociale partners via collectieve afspraken anders besluiten. "De Europese ministers deden in hun voorstel precies het tegenovergestelde, zij zeggen dat wachttijd geen werktijd is, tenzij sociale partners het eens worden dat dit anders ligt. Dat is de wereld op z'n kop", aldus Cremers.