CZ verwacht doorbraak bij gegarandeerd kort wachten op operatie

17/12/2008 14:02

CZ Actief in Gezondheid

Het Amphia Ziekenhuis in Breda gaat als eerste ziekenhuis in Zuid-Nederland op grote schaal patiënten binnen een gegarandeerd korte wachttijd consulten en medische behandelingen bieden. Andere ziekenhuizen geven slechts voor een beperkt aantal specialismen wachttijdgaranties af, maar zorgverzekeraar CZ heeft met het Amphia Ziekenhuis voor maar liefst negen specialismen deze afspraak kunnen maken.

Bestuursvoorzitter Mike Leers van CZ spreekt van een doorbraak. 'Met ziekenhuizen konden tot nu toe slechts mondjesmaat wachttijdgaranties afgesproken worden. Nu blijkt dat het voor veel meer specialismen kan, verwacht ik dat weldra veel andere ziekenhuizen zullen volgen om zo de boot van gezonde concurrentie en betere service aan patiënten niet te missen. Een ziekenhuis dat dan nog achterblijft, geeft daarmee eigenlijk een brevet van onvermogen af.'

Leers benadrukt dat de gegarandeerd korte wachttijden voor iedereen gelden, gratis zijn en dat niemand voorrang krijgt. 'Aan voorkruipzorg doen wij absoluut niet mee'.

Overigens kunnen patiënten die bij andere zorgverzekeraars zijn aangesloten ook aanspraak maken op de gegarandeerd korte wachttijden in Breda. Het ziekenhuis houdt rekening met een toestroom van patienten uit andere regio's, maar ook die kunnen bij het Amphia snel terecht.

De kortste gegarandeerd maximale wachttijd geldt bij borstkanker. Patiënten kunnen binnen uiterlijk twee dagen terecht op de polikliniek. Niet minder dan tachtig procent van de patiënten krijgt binnen 4 dagen de uitslag. Een eventuele operatie gebeurt binnen 3 weken, tenzij eerst chemotherapie nodig is.

Bij andere specialismen met wachttijdgarantie gelden toegangstijden voor de polikliniek van maximaal 3 weken, in de meeste gevallen al binnen 2 weken. Maximale wachttijden voor een operatie of andere medische behandeling variëren van 2 tot 3 weken voor de meeste specialismen. Voor een beperkt aantal specialismen kan het Amphiaziekenhuis nog geen eigen wachttijdgaranties bieden wegens capaciteitsproblemen, maar gelden wel de landelijke normen voor redelijke wachttijden.