Gemeente Breda

College verleent in principe medewerking aan plan Marckhoek

Het college heeft alle belangen gewogen en besloten in principe medewerking te verlenen aan de bouwplannen van Marckhoek in het Ginneken.

Die bestaan uit twee woonblokken met 94 appartementen en 18 patiowoningen in een parkachtige omgeving. In het plan wordt verder voorgesteld om via een voetpad de Duivelsbruglaan en de Ginnekenweg met elkaar te verbinden. Het college kan zich vinden in het plan omdat op deze manier meer grondgebonden woningen en ouderenwoningen in Ginneken gerealiseerd kunnen worden.

De plannen van de Ontwikkelcombinatie (bestaande uit Vesteda, makelaarskantoor Schonk, Schul en Compagnie en Ontwikkelaar Synchroon) passen niet in het huidige bestemmingsplan. Daarom start de gemeente een vrijstellingsprocedure (artikel 19 procedure).

Bij de ontwikkeling van de plannen is de klankbordgroep Marckhoek betrokken. Ook heeft de gemeente regelmatig overlegd met de Stichting Behoud Duivelsbruglaan. Het allereerste plan van 2005 bestond uit één woonblok van 112 appartementen en parkeren op de begane grond. In de loop der tijd is dat plan aangepast. Het huidige plan van de Ontwikkelcombinatie waaraan het college in principe bereid is mee te werken bestaat uit twee vrij liggende woonblokken van maximaal 18 meter hoog, aangevuld met 18 patiowoningen. Er komt een ondergrondse parkeergarage. Op verzoek van de klankbordgroep is de entree van de parkeergarage zover mogelijk uit het zicht gelegd, direct onder de bebouwing. Het college vindt het belangrijk dat het plan aansluit op het Markdal. Daarom is een landschapsarchitect betrokken in het proces.

Het college komt niet tegemoet aan het bezwaar van de klankbordgroep om alle patiowoningen aan de zijde van de Duivelsbruglaan te laten vervallen. Het college vindt de voorgestelde 18 grondgebonden woningen een waardevolle aanpassing van de eerste plannen. De woningen zorgen voor meer variatie en beter zicht op het wandelpad in het park. Het totaal aantal woningen van Marckhoek blijft gelijk aan de oude situatie.

Zoals gebruikelijk, vraagt het college de Ontwikkelcombinatie om, voorafgaand aan de tervisielegging van de stukken, aanvullend onderzoek te doen op het gebied van milieu (geluid, luchtkwaliteit, watertoets en een flora- en faunatoets). Als de gemeente alle benodigde stukken van de Ontwikkelcombinatie heeft ontvangen, dan start de artikel 19 procedure. Een informatieavond zal hiervan deel uit maken.

Breda, 17 december 2008