Gemeente Dantumadeel


Gemeente Dantumadiel
Paardebloem 4
9104 BR Damwoude
Postbus 22
9104 ZG Damwoude

T: (0511)426161
F: (0511)423139
E: post@dantumadiel.eu

Dantumadeel stelt Verordening Geurhinder vast

Als alleen de Landelijke milieuwetgeving van toepassing zou zijn, zou de melkveehouderijen in Dantumadeel mogelijk op slot worden gezet. In navolging van de gemeente Boarnsterhim heeft Dantumadeel dit willen voorkomen door een Verordening Wet geurhinder en veehouderij vast te stellen waarin minder vergaande bepalingen zijn opgenomen.

Per 1 januari 2007 is de Wet geurhinder en veehouderij in werking getreden. Deze Wet bevat normen voor de geurbelasting die een veehouderijbedrijf mag veroorzaken. Het dierverblijf van een melkveebedrijf moet in het buitengebied 50 meter en binnen de bebouwde kom 100 meter van een woning liggen. Als een melkveebedrijf, dat binnen deze afstanden ligt, wil uitbreiden dan is dat volgens de Wet een nieuwe situatie. En dat zou betekenen dat het hele dierenverblijf, om binnen de toegestane afstand te blijven, zou moeten worden verplaatst.

Het gemeentebestuur van Dantumadeel streeft naar een leefbaar platteland, waar wonen en werken samen gaan. In de gemeente is veel karakteristieke lintbebouwing waar wonen en agrarische bedrijvigheid zonder wederzijdse belemmering moeten kunnen samengaan. Het gemeentebestuur vindt het daarnaast belangrijk dat de melkveehouderij voldoende ruimte heeft om zich te blijven ontwikkelen.

De gemeenteraad heeft zich bij de voorbereiding van de verordening laten adviseren door de Milieuadviesdienst. In de verordening is de afstand die buiten de bebouwde kom geldt teruggebracht tot 25 meter en de afstand binnen de bebouwde kom tot 50 meter. Hierdoor hoeven bestaande dierverblijven niet te worden verplaatst en is het mogelijk dat binnen de vastgestelde afstanden uitbreiding plaats vindt. Het gemeentebestuur vindt ook dat de leefsituatie, op plaatsen waar de verordening van toepassing geldt, niet mag verslechteren.