Gemeente Enschede

Ontwikkeling nieuw sportpark Boekelo wordt gestopt

Het college van burgemeester en wethouders is van plan te stoppen met de ontwikkeling van een nieuw sportpark in Boekelo. Burgemeester en wethouders zullen begin 2009 aan de gemeenteraad voorstellen om de nog resterende middelen in te zetten voor modernisering van het bestaande sportpark de Grobbe. Verkoop van de Grobbe is dan niet langer aan de orde.

Sinds het raadsbesluit van 11 juli 2005 is hard gewerkt aan het mogelijk maken van een nieuw sportpark in Boekelo aan de Boekelosestraat. Na vaststelling van het programma van eisen door de raad is in samenwerking met de voetbalvereniging en de dorpsraad een ontwerp gemaakt. Om een landschappelijke inpassing mogelijk te maken bleken echter aanvullende maatregelen noodzakelijk te zijn. De calculatie op basis van dit ontwerp leverde het inzicht op dat mede hierdoor de realisatiekosten veel hoger zouden komen te liggen dan waarmee in eerste instantie rekening werd gehouden. Hiervoor is helaas geen aanvullende dekking gevonden. Voortzetting vindt het college daarom niet langer verantwoord.

Achtergrond
Het traject om te komen tot een nieuw sportpark voor de Boekelose gemeenschap bestrijkt inmiddels meerdere jaren. Aanleiding was het ontwikkelingsplan van de eigenaar van het voormalige Unisson hoofdterrein, waardoor de velden aan de Boekelosestraat kwamen te vervallen. Naar aanleiding van de uitwerking van verschillende alternatieven stelde het college voor om de fusievereniging BSC Unisson volledig te herhuisvesten op de Grobbe. De voorkeur van BSC Unisson ging echter uit naar een nieuwe locatie aan de Boekelosestraat. Een nieuwe locatie betekende voor de fusievereniging bovendien dat de band met het verleden werd losgekoppeld. De locatie aan de Boekelosestraat zou bovendien gecombineerd kunnen worden met een nieuw hoofdterrein voor de Military en een Multifunctioneel gebouw. Deze ontwikkeling zou logistiek ook aantrekkelijk zijn voor de Usselose gemeenschap. De raad heeft op 11 juli 2005 het besluit genomen om de Boekelose wens te honoreren en voor de ontwikkeling van de plannen een krediet ter beschikking te stellen van EUR 1,5 miljoen. Aanvullend heeft de raad in 2006 besloten om bij voorkeur het bestaande sportpark De Grobbe te ontwikkelen tot golfterrein. Voorwaarde was dat de netto-opbrengsten van dit terrein zouden worden ingezet ter dekking van verwervingskosten van benodigde gronden aan de Boekelosestraat.

Hoge kosten; tegenvallende opbrengsten
Het globale plan voor een nieuwe sportaccommodatie is in de afgelopen twee jaren verder uitgewerkt. Daarbij is op basis van een programma van eisen een ontwerp gemaakt voor het sportpark. Een hoofdterrein voor de Military is niet meer meegenomen op verzoek van het Militarybestuur vanwege de onzekerheid over het definitieve traject van de N18. Bij de detaillering werd duidelijk dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om een landschappelijke inpassing van het sportpark in het beoogde terrein mogelijk te maken. Mede hierdoor komen de realisatiekosten veel hoger uit dan in eerste instantie geraamd. Bovendien is hierdoor het aangekochte `Smelt-terrein niet langer bruikbaar en rest een boekwaarde die drukt op het project. Tenslotte zijn de opbrengsten van de Grobbe door mogelijke herontwikkeling als golfterrein te laag. Het uiteindelijke tekort voor het project bedraagt een kleine EUR 2 miljoen. Alternatieven om opbrengsten te verhogen of kosten te verlagen worden niet haalbaar geacht.

Raadsvoorstel in januari 2009
Het college heeft daarom besloten het project stop te zetten. De veel hogere kosten zijn maatschappelijk niet aanvaardbaar en dekking vanuit de algemene middelen niet mogelijk.
In januari zal het college zich buigen over een voorstel aan de raad waarin de resterende middelen van het krediet alsnog voor Boekelo worden ingezet. Het college zet daarbij in op een upgrading van het huidige sportpark de Grobbe.
De direct betrokkenen zijn van het besluit van het college in kennis gesteld. Andere betrokkenen, zoals de naaste buren, bij de gemeente bekende bezwaarmakers en ontwikkelaars voor de Grobbe, zijn vandaag geïnformeerd.

Geplaatst: 17 december 2008.

17 december 2008