Gemeente Hoorn


Gemeenteraad Hoorn stemt in met plan Jeugd en Alcohol

17 december 2008 - Na een discussie van ruim drie uur heeft de Hoornse gemeenteraad in meerderheid ingestemd met het Project Jeugd en Alcohol. Hiermee is Hoorn de vijfde Westfriese gemeente die instemt met dit regionale plan van aanpak. Het voornemen om de toegangstijden tot de horeca te vervroegen tot 24:00 uur in plaats van 02:00 uur speelde de hoofdrol tijdens de discussie. Plan van Aanpak Het Plan van Aanpak van het project Jeugd en Alcohol heeft als doel alcoholgebruik en de overlast door jongeren door alcohol- en drugsgebruik in heel West-Friesland te verminderen. Het plan vraagt om een integrale en regionale aanpak van het alcohol probleem in West-Friesland. De gemeenteraad was het eens met de integrale en regionale aanpak die het college voorstelde, maar was verdeeld over het vervroegen van de toegangstijden tot de horeca van 02:00 uur naar 24:00 uur. Ook binnen partijen was men het niet altijd eens over dit punt uit het plan van aanpak.

Toegangstijden Op initiatief van de VOC Hoorn en de nieuwe fractie De Meij werd een amendement ingediend om in 2009 eerst een experiment te starten met als toelatingstijdstip 01:00 uur. Aan de hand van de uitkomsten van dit tijdelijke experiment zou eind 2009 een raadsbesluit worden genomen over het definitieve toelatingstijdstip vanaf 1 januari 2010. Dit amendement werd door tegenstemmen van VVD, CDA en PvdA verworpen. De gemeenteraad stemde uiteindelijk na veel discussie met een meerderheid van 18 stemmen in met het oorspronkelijke plan om per 1 januari 2010 de toegangstijden te vervroegen tot 24:00 uur.

Maatregelen De belangrijkste maatregelen uit het plan van aanpak zijn: * vier jaar lang op alle basisscholen van West-Friesland en Schagen voorlichting aan leerlingen en ouders over de risicos van jeugd en alcohol * digitale lessen over alcohol en drugs voor alle tweedeklassers in West-Friesland en Schagen in het voortgezet onderwijs * trainingen voor 1.200 professionals die veel met jongeren werken over het leren signaleren van psychische problemen en alcohol- en drugsgebruik * voorlichtingscampagnes gericht op jongeren, ouders, opvoeders en aanbieders van alcohol * inrichting van één meldpunt voor West-Friesland en Schagen waar psychische problemen of problemen met alcohol en drugs kunnen worden gemeld * inrichting van een alcoholpoli in het Westfries Gasthuis voor nazorg en voorlichting * verkennen van mogelijkheden om scholieren in te (laten) zetten als mystery guest bij controle op alcoholverkoop aan jongeren * verdere gesprekken met sleutelfiguren die een rol spelen in de verkrijgbaarheid van alcohol * uniforme regels in heel West-Friesland en Schagen voor (vroegere) toegangs- en sluitingstijden in de horeca * uniforme regels in heel West-Friesland en Schagen voor het schenken van alcohol in kantines in sportclubs- en jeugd- en buurthuizen * uniforme regels voor de beschikbaarheid van alcohol bij evenementen * afspraken met detailhandel voor het stoppen met prijsstunts * meer menskracht voor controle op naleving van de regels en het opleggen van sancties bij niet-naleving

Besloten is om vanaf 2010 in heel West-Friesland en Schagen in de horeca na middernacht geen nieuwe bezoekers meer toe te laten. Daarnaast moeten cafés en uitgaansgelegenheden in de hele regio om 02.00 uur dicht, tenzij ontheffing wordt verleend. Door de mogelijkheid van ontheffingen ontstaan regionaal glijdende sluitingstijden. Een ontheffing kan verleend worden als de horeca voldoet aan nog nader te bepalen voorwaarden op het gebied van veiligheid en het schenken van alcohol aan jeugdigen. Dan moet gedacht worden aan bijvoorbeeld huisregels, portiers, een blaastest aan de deur en identiteitscontrole. Tegelijk met de maatregelen voor de horeca, zal ook gevraagd worden van Hoornse sportclubs, jeugd- en buurthuizen om maatregelen te nemen.