BOVAG

17-12-2008
Wachttijd rijexamen maximaal zeven weken

BOVAG Rijscholen, CBR en FAM tekenen convenant

Door de examens op naam te reserveren, kan het CBR voortaan in verreweg de meeste gevallen een maximale wachttijd van zeven weken garanderen. Het exameninstituut en de rijschoolbranche (BOVAG en FAM) zijn het eens geworden over een structurele aanpak van de lange wachttijden voor het rijexamen. Tijdens de voorjaarspiek kon de wachttijd voor een rijexamen in het verleden oplopen tot vier á zes maanden.

Vooral vanwege de manier waarop het online reserveringssysteem was ingericht, liepen de wachttijden voor rijexamens de afgelopen jaren tijdens seizoenspieken op tot vele maanden. Dat leidde bij rijscholen in tijden van schaarste tot hamstergedrag en zelfs handel in reserveringen. BOVAG, FAM en CBR vonden dat onacceptabel. Vandaar dat medio dit jaar, na spoedoverleg, een quoteringsregeling werd afgesproken. Bovendien zette het CBR extra examineringscapaciteit in. Deze ad hoc-aanpak had al onmiddellijk effect. De wachttijden liepen fors terug tot gemiddeld twee weken. Sindsdien hebben de branche en het CBR aan een structurele oplossing gewerkt. Die is nu gevonden en vastgelegd in een convenant.

Reserveren op naam
CBR-directeur Productie Harry Belt: We zijn in nauwe samenwerking met BOVAG en FAM overeengekomen in 2009 het reserveren op naam van de kandidaat als standaard in te voeren. Daarbij garandeert het CBR dat kandidaten ook tijdens de voorjaarspiek binnen zeven weken kunnen afrijden voor hun eerste examen. Lukt dat niet, dan krijgt de kandidaat de eerst mogelijke vrije plek. In de praktijk zal de gemiddelde wachttijd korter zijn. Daarnaast komt er een aparte wachtrij voor herexamens. Die kunnen binnen vijf weken terecht.

Roger Keijbeck, voorzitter van BOVAG Rijscholen: We hebben veel vertrouwen in de nieuwe aanpak. Gelukkig hebben we ook kunnen afspreken dat er ruimte blijft voor maatwerk en flexibiliteit. Rijscholen die bijvoorbeeld werken met spoedopleidingen kunnen maximaal 10 procent extra examens reserveren voor naamloze kandidaten. Voorwaarde is wel dat de rijschool maximaal zeven weken voor de examendatum de naam van de kandidaat invoert. Zoniet, dan valt deze examenreservering automatisch vrij voor andere rijscholen.

Vertrouwen
De branchepartijen zijn ervan overtuigd dat de in het voorjaar traditioneel sterk oplopende wachttijden met dit convenant definitief tot het verleden behoren. Het CBR beschikt over voldoende examinatoren en rijscholen kunnen niet langer ver vooruit reserveren en onnodig beslag leggen op de beschikbare examenplekken.

Eerder dit jaar gaf het kabinet bij monde van verantwoordelijk minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) aan vertrouwen te hebben in de aanpak van de wachttijden door branche en CBR en een maximale wachttijd tussen de zes en acht weken acceptabel te vinden.

Bron: Persbericht BOVAG, CBR, FAM
Datum: 17-12-2008