Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie bezorgd over verhouding met bewonersorganisaties

In de commissie Bestuurlijk Zaken is 11 december gediscussieerd over de verhouding van het dagelijks bestuur en de deelraad met de bewonersorganisaties. George Verhaegen (SP) constateerde dat er sprake is van een impasse en gebrek aan vertrouwen. Hij baseerde dat op meerdere feiten, bijvoorbeeld dat actieve leden van bewonersorganisaties nagenoeg niet meer bij commissies komen om hun kritiek te uiten, en dat de bewonersorganisaties zonder opgaaf van reden wegbleven bij de hoorzitting die de deelraad had georganiseerd om met hen te praten over participatie.

Portefeuilleverdeling
Ook het feit dat de raad een portefeuillehouder heeft weggestuurd om redenen die nauw samenhangen met participatie van bewonersorganisaties werd door Verhaegen genoemd. Hij wilde nú een debat omdat op 18 december een nieuwe dagelijks bestuurder wordt benoemd en de portefeuilleverdeling verandert. Volgens hem moet de houding van het dagelijks bestuur veranderen: "Het dagelijks bestuur moet veel gewilliger zijn om zeggenschap uit handen te geven, moet zaken niet tot in de puntjes willen beheersen, en moet accepteren dat bewonersorganisaties volwaardig meepraten in werkgroepen."

Horloges gelijkzetten
Marco van Lent (PvdA) erkende dat er een probleem was; de bewonersorganisaties zijn destijds niet goed geïnformeerd over de aanbesteding van het opbouwwerk. Hij wil echter het dagelijks bestuur de tijd gunnen om de horloges gelijk te zetten. "Ik ga er van uit dat het dagelijks bestuur zich dit aantrekt en er aan gaat werken." Ook Jan Smit (Lijst Smit) erkende dat de deelraad als controlerend orgaan een probleem heeft. Hij pleitte ervoor om uit te zoeken waarom de bewonersorganisaties niet naar de hoorzitting zijn gekomen."

Wel contact
René Kronenberg, waarnemend portefeuillehouder bewoners en participatie, zei best langs de bewonersorganisaties te willen gaan om hen uitleg te vragen. "Ik raad u aan om dat als commissie ook te doen. Het is niet zo dat wij geen contact hebben gehad met bewonersorganisaties, maar dat was alleen op casusniveau. Op 18 december is het dagelijks bestuur weer op volle sterkte en pakken wij dit op." Verhaege was er nog niet helemaal gerust op. Hij kondigde aan de volgende dag de bewonersorganisaties aan te zullen schrijven. Vervolgens zou hij overwegen of en hoe hij dit onderwerp donderdag 18 december in de raadsvergadering aan de orde stelt.