Openbaar Ministerie


* >OM in cassatie in de zaak van een voormalig leidinggevende ...

OM in cassatie in de zaak van een voormalig leidinggevende van bouwbedrijf Koop Tjuchem tevens `klokkenluider bouwfraude'

16 december 2008 - Ressortsparket Den Haag

Het ressortsparket Den Haag heeft vandaag beroep in cassatie ingesteld in de zaak van een voormalig leidinggevende van bouwbedrijf Koop Tjuchem tevens `klokkenluider bouwfraude' die verdacht wordt van omkoping van een ambtenaar van Rijkswaterstaat. In deze zaak verklaarde het Haagse hof op 5 december jl. het OM niet-ontvankelijk in zijn vervolging. Reden hiervoor was dat het destijds optredende openbaar ministerie een fundamentele inbreuk heeft gemaakt op de beginselen van een behoorlijke procesorde, aldus het hof.

Het ressortsparket wil de rechtsvraag of het hof terecht een niet-ontvankelijkheid heeft uitgesproken, door de Hoge Raad beantwoord zien. Het is van mening dat de omkoping waarvoor verdachte vervolgd is, geheel ` losstaat' van de bouwfraudezaak waarin de verdachte `klokkenluider' is geweest (en niet vervolgd is). In de visie van het OM is van een fundamentele inbreuk op een behoorlijke procesorde dan ook geen sprake.

De niet-ontvankelijkheid van het OM is met het instellen van beroep in cassatie nog niet onherroepelijk geworden.