Provincie Groningen

Noordelijk Archeologisch Depot breidt uit 17 december 2008

Het Noordelijk Archeologisch depot (NAD) in het Groningse Nuis gaat uitbreiden. De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe kopen deze maand een derde loods aan van Rijksdienst Domeinen naast de twee loodsen die het NAD al in gebruik heeft. De aankoop van de loods en andere afspraken over de toekomst van depot worden bekrachtigd met een nieuw convenant dat de provincies volgend jaar zullen ondertekenen. Per 1 januari a.s. neemt de provincie Groningen het beheer van het depot over van Drenthe.

Sinds 1996 houden de drie provincies Groningen, Fryslân en Drenthe het depot in stand en daarmee vervullen zij hun wettelijke taak. In het depot worden archeologische vondsten uit de drie noordelijke provincies ingeschreven en bewaard. Verder vormt het NAD een kennis- en uitleencentrum voor Noordelijke archeologie en beheert het ook oude museale collecties.

Op dit moment kampt het depot met ruimtegebrek. Al eerder maakten de provincies afspraken over de opslagcapaciteit van het depot en de uitbreiding daarvan. Deze maand worden de problemen definitief opgelost door de aankoop van een derde loods. De 450.000 euro die de aankoop en de inrichting van het pand kosten, worden door de provincies gezamenlijk betaald.
Met de groei van het depot heeft het NAD meer personeel nodig. Dat leidt tot een hogere structurele subsidie van de drie partijen. De provincie Drenthe verhoogt haar jaarlijkse bijdrage van 40.000 euro naar ruim 64.000 euro in de jaren 2009 tot en met 2012.

In de periode vanaf 1996 was de provincie Drenthe juridisch eigenaar en beheerder van het depot. Per 1 januari 2009 sluiten de drie provincies een nieuw convenant waarbij het beheer onder de verantwoordelijkheid komt van de provincie Groningen. Gedeputeerde Hans Gerritsen neemt, net als de Drentse gedeputeerde Tanja Klip-Martin, en de Friese gedeputeerde Jannewietske De Vries, zitting in een stuurgroep Nuis. De overdracht zal symbolisch plaatsvinden tijdens een feestelijke bijeenkomst begin volgend jaar.

17 december 2008