Gemeente Bussum

Maatschappelijke stages

Maatschappelijke stages: een nieuwe taak voor gemeenten

Het kabinet wil dat jongeren meer betrokken raken bij de samenleving en heeft hiertoe het instrument maatschappelijke stages (MaS) in het leven geroepen. De Gemeenteraad onderschrijft het belang van MaS en wil het mogelijk maken dat jongeren ook bij de gemeente hun MaS kunnen volgen.

Onbetaald vrijwilligerswerk

Een MaS is onbetaald vrijwilligerswerk dat leerlingen uitvoeren onder verantwoordelijkheid van school. Denk hierbij aan activiteiten zoals het begeleiden van gehandicapten bij een uitje, het helpen in een kinderdagverblijf, meehelpen bij de scouting, het organiseren van een voetbalwedstrijd in de wijk, het maken van een website voor een vereniging of het helpen bij natuuronderhoud. In het schooljaar 2010/2011 dienen Vmbo-leerlingen die in het schooljaar 2007/08 gestart zijn 72 uur maatschappelijke stage te hebben gelopen. Voor Havo- en Vwo-leerlingen is dat respectievelijk in 2011/12 en in 2012/13.

Afstemmen vraag en aanbod

Gemeenten spelen hierbij een rol in de zin dat zij de taak hebben de `makelaarsfunctie' vorm te geven. Zorg voor een goed klimaat voor vrijwilligerswerk met voldoende stageplaatsen, zorg voor een actief aanbod aan stageplaatsen en bemiddeling van leerlingen bij het vinden van stageplaatsen, stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van stageplaatsen. In Naarden en Bussum komt daar nog een afstemmingsopdracht bij omdat Naarden en Bussum een groot aantal VO-leerlingen kent en een relatief beperkt aanbod aan stageplaatsen.

Ervaring met stageplaatsen

Bureau VrijwilligersWerk heeft 10 jaar ervaring met de MaS via het project Free Choice. Dit project is gestart in Hilversum en sinds 2004 ook in Bussum-Naarden.Tot nu toe werd dit op vrijwillige basis door de scholen georganiseerd. Soms experimenteel als voorbereiding op de verplichte stages, soms omdat er een tekort was aan beroeps- of beroepsoriƫnterende stageplekken.

Platform IMAS

Om de invoering van de MaS voor alle partijen goed te doen verlopen, heeft de gemeente Bussum in samenwerking met de gemeente Naarden het Platform IMAS (= Invoering Maatschappelijke Stage) opgericht. Bureau Vrijwilligers, scholen, organisatie en vertegenwoordiging van leerlingen hebben hierin zitting. Zij staan voor de opgave om de invoering van de stages zo goed mogelijk te doen verlopen, maar ook om er voor te zorgen dat de MaS aan hun doel beantwoorden. Leerlingen op een goede manier in aanraking brengen met een onbekend stukje van de samenleving. De gemeente hoopt daarbij dat leerlingen via MaS interesse ontwikkelen voor het verrichten van vrijwilligerswerk, zodat de stages ook een bijdrage te leveren aan de verjonging van het vrijwilligerswerk.

Voor meer vragen over MaS kunt u contact opnemen met Gert-Jan Vreeke, Tel 035- 6928704