Provincie Limburg

Persberichten

Eén signaleringssyteem voor zorgen rondom jongeren in Limburg Woensdag 17 december is tijdens een VNG conferentie in het MECC een samenwerkingsconvenant gesloten voor één signaleringssysteem voor zorgen rondom jongeren in Limburg. Daarmee is Limburg de eerste Nederlandse Provincie die in één keer compleet aansluit op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren (VIR). Behalve gemeenten nemen ook instellingen deel aan het samenwerkingsconvenant. Daarnaast hebben de gemeenten en de directeur generaal, de heer van Gastel van het Ministerie voor Jeugd en Gezin, woensdag een zogenaamde aansluitovereenkomst getekend tussen het regionale systeem en de landelijke Verwijsindex Risicojongeren.

Alle Limburgse gemeenten hebben voor hetzelfde digitale systeem voor signalering gekozen. Op verzoek van Provinciale Staten nam de Provincie Limburg voor dit proces de regierol op zich. De Provincie stelde een provinciale coördinator aan en faciliteerde in de entreekosten van het gezamenlijk gekozen automatiseringssysteem.

De gemeenten hebben per regio afspraken gemaakt om de samenwerking tussen zorginstellingen te versterken en om signalen rondom kinderen en jongeren bij elkaar te brengen. Zo kunnen zorginstellingen eerder in beeld krijgen wie zorgen heeft of betrokken is bij een jongere.

Het regionale signaleringssysteem is een aansluiting op de landelijke invoering van de Verwijsindex Risicojongeren. Dit biedt gemeenten een basisvoorziening en 'ruggengraat' voor signalering en zorgt ervoor dat jongeren in beeld blijven die verhuizen of bij verschillende ouders wonen. Om aangesloten te zijn bij die Verwijsindex, wordt er een aansluitovereenkomst ondertekend tussen de gemeenten en het Ministerie van Jeugd en Gezin.

Om gebruik te mogen maken van het signaleringssysteem hebben gemeenten en instellingen basisafspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsconvenant. In Noord- en Midden-Limburg is sprake van één convenant. Het convenant is dan ook door alle gemeenten en regionale partijen ondertekend. De drie zuidelijke regio's hebben ieder een eigen convenant getekend. De convenanten leggen vast dat de Colleges van B&W verantwoordelijk zijn voor de regie, het gebruik van het systeem, de naleving van ieder convenant en de bijbehorende privacyregels. Ook wijzen de colleges een verantwoordelijke aan om de Limburgse convenanten te bewaken. In de convenanten staan ook de verantwoordelijkheden van de instellingen, zoals de afwegingen voor het doen van een melding, de opname van informatie in cliëntenfolders, en de informatieplicht aan ouders en/of jongeren.

17-12-2008 14:26