Ministerie van Defensie

Goede doelenacties militairen Kandahar

17 december 2008, 15.23 uur

Een Nederlandse militair deelt speelgoed uit aan Afghaanse kinderen. Een Nederlandse militair deelt speelgoed uit aan Afghaanse kinderen.Op Kandahar Airfield heeft een aantal militairen recent vrijwillig een Goede Doelen Commissie opgezet. Steeds vaker blijken buitenlandse missies van het Nederlandse leger aanleiding voor particuliere goede doelenacties. Zowel bij de militairen als bij het thuisfront ontstaat tijdens de uitzending de behoefte om naast het militaire werk een concrete bijdrage te leveren aan de verbetering van een land.

De Goede Doelen Commissie probeert invulling te geven aan de behoefte een bijdrage te leveren door drie projecten aan te bieden waar militairen en hun thuisfront actief aan kunnen meewerken. De commissie heeft besloten om geld in te zamelen voor de non gouvernementele organisatie Serve en Stichting War Child. Met het oog op de komende winter is als derde doel gekozen voor het inzamelen van winterkleding voor de bevolking in de omgeving van Kandahar Airfield.

Afgelopen week heeft de commissie de drie goede doelen gepresenteerd aan de militairen in het uitzendgebied. Zij kunnen nu op hun beurt hun creativiteit de vrije loop laten gaan door zelf of samen met collega's of hun thuisfront op een leuke manier geld of goederen in te gaan zamelen. De eerste acties zijn inmiddels opgestart, zoals een sportsponsoring en haren knippen voor het goede doel.

Hulpverleningsorganisatie Serve, een Britse non-gouvermentele organisatie erkend door de Afghaanse regering, richt zich op verbetering van de materiële bestaansbasis van Afghaanse gemeenschappen. Ook helpt de organisatie bij rehabilitatie van gehandicapten in de Afghaanse samenleving. Bij Stichting War Child staat het kind centraal. De door War Child georganiseerde culturele, sportieve en creatieve activiteiten dragen bij aan de versterking van het psychosociale welzijn van Afghaanse kinderen. De activiteiten hen daarnaast weerbaarder.

Defensie ondersteunt de initiatieven van de militairen in het uitzendgebied en de Koninklijke Luchtmacht levert een bijdrage door middel van luchttransport van de ingezamelde kleding. Voor meer informatie kunt u mailen naar: Afghanistan.goed.doel@gmail.com.