ABVAKABO FNV vreest achterdeur onderbetaald personeel in thuiszorg

17/12/2008 15:52

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV vreest dat het convenant tussen VWS, de Belastingdienst, het UWV en de BTN een achterdeur creëert voor onderbetaald personeel in de thuiszorg. Enerzijds weert staatssecretaris Bussemaker de inzet van alfahulpen in de thuiszorg, anderzijds ondertekent het departement een convenant waarin tegenstrijdige afspraken zijn opgenomen. Tim de Jong, lid van het dagelijks bestuur van de vakbond, sprak vanmiddag op het Plein in Den Haag op een manifestatie tegen de afbraak van de thuiszorg.

De staatssecretaris heeft eerder dit jaar een wetswijziging voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij de Tweede Kamer ingediend, waarmee eindelijk een eind moet komen aan de massale inzet van goedkope alfahulpen in de huishoudelijke zorg. Op 23 oktober sloot het ministerie van VWS echter een convenant met de belastingdienst, het UWV en werkgeversorganisatie BTN. Dit convenant maakt het ook mogelijk om zelfstandigen zonder personeel in te zetten in de thuiszorg. Het maakt echter niet duidelijk hoe de kwaliteit van de thuiszorg wordt gegarandeerd. Bovendien zijn er geen afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden van de zzp'er. Deze wordt - net als een alfahulp - bemiddeld door een instelling die het contract sluit met de ziektekostenverzekeraar.

ABVAKABO FNV maakt zich al langer zorgen over het groeiend aantal ernstige bijwerkingen van de marktwerking op de kwaliteit van de zorg en de arbeidsmarktpositie van het personeel. Eerder riep de bond de Tweede Kamer al op om een onderzoekscommissie in te stellen, zoals ook in het onderwijs is gebeurd. Een dergelijke commissie zou de totale omvang van de problemen in kaart moeten brengen en de Tweede Kamer moeten adviseren over maatregelen. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de WMO.