Nationale Databank Wegverkeersgegevens een stap dichter bij

Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) heeft ARA de opdracht gegund om actuele verkeersgegevens in de Randstad en Zuid-Nederland in te winnen. Door middel van camera's en lussen in het asfalt zal ARA ontbrekende gegevens over de doorstroming en snelheid van verkeer op de belangrijkste doorgaande wegen in die gebieden inwinnen. Hiermee kan informatie voorziening naar de weggebruiker nog verder verbeterd worden. ARA is een samenwerkingsverband van ARS Traffic & Transport Technology en Arcadis en kwam uit de aanbestedingsprocedure als de beste aanbieder.

In het kader van de Mobiliteitsaanpak zet het ministerie van Verkeer en Waterstaat zich in voor de verbetering van verkeers- en reisinformatie. Een van de speerpunten daarbij is de realisatie van het NDW. Het NDW is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en14 provinciale, regionale en gemeentelijke overheden om te komen tot inwinnen en leveren van hoogwaardige verkeersgegevens.

Met de ondertekening van het contract tussen ARA en het NDW is een belangrijke stap gezet om per 1 juli 2009 te kunnen starten met het uitleveren van geïntegreerde actuele verkeersgegevens door het NDW. Deze gegevens worden via de centrale database van NDW ter beschikking gesteld aan wegbeheerders voor verkeersmanagement, en aan serviceproviders, die op hun beurt informatie distribueren aan reizigers.

Met die gegevens kunnen wegbeheerders dynamisch verkeersmanagement verder ontwikkelen en inzetten. Daarnaast kunnen de service-providers een compleet en op maat gesneden reisadvies aan weggebruikers gaan bieden. De combinatie van betere verkeersinformatie en verkeersmanagement kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de doorstroming op de weg.

Noot voor redacties (