Gemeente Breda

Nieuwe straatnamen voor Savalterrein in Prinsenbeek en VOS-terrein in Heuvel

Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft deze week zes nieuwe straatnamen vastgesteld voor twee bouwplannen.

Drie straatnamen zijn voor het voormalige Savalterrein in Prinsenbeek: Wevershof, Spinnewiel en Weefraam. De drie andere straten liggen op het VOS-terrein in de Heuvel. De namen zijn: Kronenburgwerf, Chabotstraat en Chabotpad.

In Prinsenbeek wordt op het voormalige Savalterrein een bouwplan gerealiseerd. Het bouwplan wordt ontsloten door een straat die begint en uitkomt aan Westrik. Westrik was een gehucht met thuiswevershuisjes, waar weven een belangrijke inkomstenbron vormde. De heemkundekring Op de Beek stelt voor hiernaar in de straatnamen Wevershof, Spinnewiel en Weefraam te verwijzen, zodat de herinnering aan deze bezigheid levend wordt gehouden.

In Heuvel wordt het zogenaamde VOS-terrein, gelegen tussen de Verbeetenstraat, Oosterstraat en de Scheldestraat geherstructureerd. Op dit bouwplan ontstaan nieuwe straten en wordt de naam van een gedeelte van de Oosterstraat ingetrokken. Dit betreft het gedeelte vanaf de Haagweg tot aan de bocht die in Noordelijke richting loopt. Dit gedeelte en de straat in het verlengde daarvan gaat Kronenburgwerf heten. Een verwijzing naar het bedrijf Saval-Kronenburg dat daar in de buurt gevestigd was. De twee straten op het VOS-terrein krijgen de namen Chabotstraat en Chabotpad (langzaamverkeerroute); een verwijzing naar de directeur van de voormalige stoomtimmerfabriek op die plaats. De dorpsraad Princenhage heeft suggesties gedaan voor de straatnamen, omdat het VOS-terrein voorheen deel uitmaakte van de `oude' gemeente Princenhage.

Breda, 17 december 2008