Gemeente Gouda


Gouda stijgt op duurzaamheidsmeter (17-12-2008)

De maatregelen uit het milieuprogramma 2008 hebben hun vruchten afgeworpen. Gouda presteerde het afgelopen jaar op alle vier de thema's uit de Lokale Duurzaamheidsmeter beter dan in 2007. Ze behaalt daarmee een plaats in de top 20 van gemeenten die de duurzaamheidsmeter hebben ingevuld. De Lokale Duurzaamheidsmeter is een van de meters die de gemeente gebruikt om mogelijke verbeteringen in haar milieubeleid vast te stellen. De duurzaamheidsmeter is een initiatief van COS-Nederland, een organisatie die zich bezig houdt met lokale internationale samenwerking en daarmee ook met de millenniumdoelen.

Overzicht van de prestaties op de vier thema's in de Lokale Duurzaamheidsmeter:

Thema positie op ranglijst score 2008 score 2007

Klimaat en water 5e plaats
84% 77%

Duurzaam ondernemen 18e plaats
68% 50%

Duurzaam inkopen 22e plaats
52% 45%

Sociaal en mondiaal 10e plaats
78% 74%

De gemeente voert een consistent milieubeleid uit om een steeds duurzamere gemeente te worden. Zo maakt zij afspraken voor het gebruik van FSC-hout voor gemeentelijke werken, doet aan duurzame inkoop en duurzaam bouwen en verstrekt de gemeente subsidie voor milieumaatregelen voor burgers, zoals de aanschaf van een regenton.

Wethouder Kastelein (milieu) is tevreden met het resultaat, maar geeft aan dat de gemeente nu niet achterover kan leunen. "Ik ben blij dat het consequent uitvoeren van het milieuprogramma zijn vruchten afwerpt. Gouda is afgelopen jaar millenniumgemeente geworden. Dit geeft wel aan hoe belangrijk we duurzaamheid vinden. Gouda wil zich zo ontwikkelen dat ook toekomstige generaties de garantie hebben dat zij kunnen genieten van deze stad. Naar verwachting gaan we in de komende jaren nog verder in de maatregelen op het gebied van duurzaamheid."

Milieuprogramma 2009

In het milieuprogramma 2009, dat 16 december jl. door het college is vastgesteld, zijn de beleidsmaatregelen voor 2009 opgenomen. Het vormt een uitwerking van het onderdeel duurzaamheid in de programmabegroting, beschrijft de stand van zaken van 2008 en de geplande doelen en activiteiten voor 2009. Nieuwe acties voor het komende jaar zijn:

* onderzoek naar de haalbaarheid van groene daken in Gouda;
* publicatie brochure " Wat je zelf kunt doen tegen klimaatverandering";

* compenseren van niet-reduceerbare CO2-uitstoot van de gemeente;
* opstellen actieprogramma voor verbetering van afvalscheiding en vermindering van zwerfvuil.


---