Universiteit Twente

Subsidie voor veelbelovende microreactor

Drie vakgroepen van de Universiteit Twente hebben gezamenlijk 1,2 miljoen euro subsidie binnengehaald voor nieuw onderzoek op het gebied van microreactoren. Dit zijn miniatuurfabriekjes, waarbij de chemische processen volledig op een chip plaatsvinden. Een nieuw concept, de `Meander Reactor' biedt nieuwe perspectieven voor de chemische industrie.

De groepen Catalytic Processes and Materials (Prof. Leon Lefferts), MesoChemical Systems (Prof. Han Gardeniers) en Membrane Technology Group (Dr. Rob Lammertink) hebben gezamenlijk maar liefst 1.2 miljoen euro subsidie binnengehaald voor nieuw onderzoek op het gebied van microreactoren. De subsidie is toegekend in het kader van het Process-on-a-Chip programma van ACTS (NWO).

De subsidie wordt onder andere gebruikt voor een nieuw concept voor een microreactor, de `Meander Reactor'. Een microreactor is een klein fabriekje op een chip. Het basisidee hiervan is dat het volledige productieproces van chemische stoffen op een chip wordt uitgevoerd, inclusief de besturingslogica en de meetfaciliteiten.

De `Meander Reactor' produceert kleine hoeveelheden chemicaliën, bijvoorbeeld voor medicijnen en hoogwaardige materialen. Op deze manier kunnen snel `prototype'-grondstoffen worden getest zonder dat daarvoor meteen grote hoeveelheden worden geproduceerd. Een microreactor doet dit met een minimum aan milieubelasting. Het mengsel dat de reactor in wordt gestuurd, ondergaat onderweg verschillende reactie- en zuiveringsstappen zodat op verschillende plekken in de meanderende structuur chemicaliën kunnen worden `afgevangen'. Op deze manier kan je veel meer gewenst product maken, ten koste van de vorming van ongewenste bijproducten. De chemische industrie kan hiermee de milieubelasting drastisch terugdringen.

De nieuwe `Meander-reactor', schematisch weergegeven. In het linkerplaatje is duidelijk te zien dat in elke bocht een ander proces plaatsvindt.

De andere twee projecten, waar ook een deel van het geld heengaat, zijn projecten waarin de Universiteit Twente samenwerkt met de Radboud Universiteit Nijmegen. Het gaat hierbij om vloeistof-vloeistof extractie in combinatie met een chemische reactie en om kernspinresonantie.