Vilans


Nieuwe website en DVD brengen dialoog over omgaan met levensvragen van ouderen op gang

Levensvragen van ouderen verdienen meer aandacht

Utrecht, 17 december 2008 Ouder worden brengt met zich mee dat mensen terugkijken op het leven en vooruit kijken naar het einde. Professionals en vrijwilligers in de ouderenzorg krijgen regelmatig te maken met levensvragen van ouderen. Zij zoeken naar manieren om met deze vragen om te gaan. Ouderen moeten, zeker als ze kwetsbaar zijn, kunnen rekenen op aandacht voor en ondersteuning bij hun levensvragen. Daarom heeft het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen op 16 december de website www.netwerklevensvragen.nl gelanceerd. Ook heeft het netwerk een DVD gemaakt waarin twee ouderen vertellen over hun levensvragen.

Op 16 december presenteerde het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen zich aan een breed publiek van professionals in zorg en welzijn. In aanwezigheid van Marcelis Boereboom, directeur-generaal Langdurige Zorg van het ministerie van VWS werd de nieuwe website gelanceerd. De website biedt uitgebreide informatie over regionale initiatieven, trainingen en opleidingen, actuele publicaties en organisaties die zich bezighouden met levensvragen, zingeving, spiritualiteit en ethiek in de zorgsector. Ook kunnen professionals ideeën en ervaringen over omgaan met levensvragen van ouderen met elkaar uitwisselen.

DVD Gesprekken over levensvragen
Tijdens de presentatie op 16 december werd ook de DVD Gesprekken over levensvragen voor het eerst getoond. Deze DVD geeft een beeld van de verwachtingen die ouderen hebben over de ondersteuning bij hun levensvragen. Aan de hand van twee portretten wordt duidelijk welke impact het ontvangen van zorg heeft op het leven van ouderen. De geportretteerde ouderen vertellen openhartig over hun leven, over vragen die hen bezighouden en over rituelen die zin geven aan hun leven. De portretten bieden stof tot nadenken en zijn daarom erg geschikt om te gebruiken in trainingen en cursussen. De DVD is te bestellen via www.vilanswebwinkel.nl.

Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen
Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen verzamelt kennis en ervaring over omgaan met levensvragen en maakt deze landelijk beschikbaar. Bijvoorbeeld door aanvullende materialen voor deskundigheidsbevordering te ontwikkelen, themabijeenkomsten te organiseren en innovatieve projecten over geestelijke ondersteuning van thuiswonende ouderen te ondersteunen en stimuleren. Beleidsmedewerkers, leidinggevenden en uitvoerenden in zorg en welzijn kunnen zich bij het netwerk aansluiten. Zij kunnen bij de kernpartners en bij elkaar terecht voor inhoudelijke informatie, praktische instrumenten en met vragen over het omgaan met levensvragen.

Krachten bundelen
Negen organisaties die aandacht hebben voor levensvragen en activiteiten rond dit thema uitvoeren, hebben hun krachten gebundeld en vormen de kern van het netwerk: ActiZ, Agora, MOgroep, PCOB en Unie KBO, PThU, Reliëf, Vereniging Het Zonnehuis en Vilans. Vilans is uitvoerder van het netwerk.

Op de hoogte blijven?
Wie op de hoogte wil blijven van alle actuele ontwikkelingen en interessante activiteiten van het netwerk, kan zich via de website aanmelden voor een abonnement op de nieuwsbrief .

De activiteiten van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen worden mede mogelijk gemaakt door: Brentano, de gezamenlijke religieuzen in Nederland via de commissie PIN, Ministerie van VWS, R.C. Maagdenhuis, Ouderenfonds, Porticus, RCOAK, Skanfonds, Sluyterman van Loo, Vereniging Het Zonnehuis en VSBfonds.
Laatst gewijzigd op: 17 december 2008