Gemeente Hilversum

Afbreken prijsvraag Diependaalselaan

publicatiedatum: woensdag 17 december 2008

Het college stelt de gemeenteraad voor de prijsvraag voor bouwplannen aan de Diependaalselaan af te breken. Daarvoor zijn verschillende redenen. Deze locatie is een van de laatste mogelijkheden voor bouwplannen in Hilversum en het wordt steeds duidelijker dat de gemeente binnen de voorwaarden van de prijsvraag weinig invloed kan uitoefenen op de plannen. Dit terwijl er steeds meer politieke wensen zijn voor zorgvuldige invulling van het terrein.

Op de prijsvraag die in 2006 is uitgeschreven kwamen twaalf inzendingen. Een vakjury bestaande uit drie gerenommeerde architecten, selecteerde een drietal inzendingen. Tussen deze drie zou de strijd gaan, waarbij ook bewoners van Hilversum geraadpleegd zouden worden. Vanuit de hoek van bewoners kwam al snel kritiek op de plannen.

Zorgvuldigheid
Gaandeweg de gesprekken en de voorbereidingen voor het vervolg van de prijsvraag en de bevolkingsraadpleging kwamen er steeds meer vragen. Wat gebeurt er met de mening van bewoners en wat doen we als we als gemeente een plan krijgen dat geen politiek draagvlak krijgt. Hoe zwaar mogen de opbrengsten meewegen, die Hilversum zo goed kan gebruiken voor andere ontwikkelingen in de stad? Om dit proces zorgvuldig te doen is de gemeente vanaf het begin met partijen in gesprek gebleven. In die gesprekken is ook gesproken over nieuwe politieke wensen, zoals de hoeveelheid sociale huurwoningen en de hoogte van d gebouwen en de mogelijkheid om hierop bij te sturen. Gebleken is dat de ruimte voor die bijsturing ontbreekt. Overigens bestond er geen verplichting voor de gemeente om met de uiteindelijke winnaar ook daadwerkelijk tot de uitvoering van het plan over te gaan. Dat had dan nog steeds afgeblazen kunnen worden.

Geen invloed op de plannen
De Diependaalselaan is een van de laatste stukken Hilversum die nog bebouwd kunnen worden. De voorwaarden voor de prijsvraag zijn echter zodanig dat de gemeente geen invloed meer kan uitoefenen op de plannen. Althans niet zonder de randvoorwaarden, zeg maar de spelregels, te veranderen, en daarmee de prijsvraag opnieuw te openen. Dat is een risico want een andere partij kan dan zeggen dat ze ook een ander plan hadden ingediend als ze dat geweten hadden. (Niet eerlijk dus, maar ook een doodlopende weg voor de invloed die de gemeente nog kan uitoefenen.)

Risico's
Uit recente jurisprudentie over vergelijkbare processen blijkt dat deze (ontwerpcompetities) Europees aanbestedingsplichtig zijn. Daar is in 2005 bewust niet voor gekozen, maar nu kunnen andere kandidaten bezwaar indienen. Dit levert veel risico (kosten, vertraging, onzekerheid) op voor het proces. De plannen zijn daarmee ingehaald door de strenger geworden wetgeving.

Hoe verder?
Donderdag 11 december, zijn Raadsleden vertrouwelijk geïnformeerd. Daarna worden alle betrokken partijen per brief geïnformeerd. In januari zal de Raad hierover besluiten. Verantwoordelijk wethouder Ton Roerig wil in 2009 een nieuw procesvoorstel aan de raad voorleggen. Daarin komen ook de randvoorwaarden aan de orde.