Gemeente Hoorn


Hoorn voert reclamebelasting in

17 december 2008 - Op dinsdag 16 december 2008 heeft de Hoornse gemeenteraad het plan om reclamebelasting in te voeren aangenomen. Bedrijven en instellingen gaan per 1 januari 2009 belasting betalen voor reclame-uitingen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Het doel van de reclamebelasting om extra geld te krijgen voor collectieve uitgaven voor en door Hoornse ondernemers. Deze uitgaven komen bovenop de bijdrage van de gemeente om de lokale economie te stimuleren. Voorbeelden zijn de promotie van Hoorn als winkelcentrum van West-Friesland, het verbeteren van de veiligheidssituatie op bedrijventerreinen en het organiseren van evenementen. Nu dragen ondernemers vrijwillig bij aan gezamenlijke activiteiten. Ondernemers die niet meebetalen profiteren hier wel van. Door de invoering van de reclamebelasting wordt dit zogenaamde free-riders gedrag ondervangen.

Enkele raadsleden maakten zich zorgen over de vraag of onder andere ook scholen en maatschappelijke instellingen reclamebelasting zouden moeten gaan betalen. Zij dienden hierover op initiatief van de fractie Tonnaer een amendement in. Dit amendement haalde het uiteindelijk niet. Wethouder De Boer gaf aan ruimte genoeg te zien in de verordening om hier bestuurlijk correct mee om te kunnen gaan. Ook wilde hij niet teveel uitzonderingen op de basisregel toestaan.

Een amendement gericht op de beperking van de heffing voor de eerste 2,5 vierkante meter werd ook niet aangenomen. Uiteindelijk werd zowel de Verordening Reclamebelasting 2009 als het Convenant Reclamebelasting vastgesteld. D66, de fractie Tonnaer, de Hoornse Senioren Partij en dhr. Den Boer (VOCH) stemden tegen.