Stichting Natuur en Milieu

17 december 2008 - Amsterdamse stadsdeelbesturen en de besturen van de milieudiensten West-Holland en IJmond mochten in 2006 en 2007 een aantal supermarkten niet verplichten hun verticale koelmeubelen overdag af te dekken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

De regelgeving schrijft voor dat dergelijke nadere eisen alleen kunnen worden gesteld als de investeringen binnen vijf jaar worden terugverdiend. De Raad van State concludeert nu dat de supermarkten hebben aangetoond dat de terugverdientijd van het afdekken van de koelmeubelen bijna 6,5 jaar bedraagt. De besturen mochten de betrokken supermarkten dus niet verplichten de verticale koelmeubelen af te dekken.

Natuur en Milieu steunt de stadsdeelbesturen in hun eis. Terecht stellen zij dat de afdekking van koel- en vriesmeubelen tot een aanzienlijke energiebesparing leidt. Hun stelling dat de periode waarin de investeringen van de afdekking van de meubelen zouden worden terugverdiend, korter dan de vijf jaar is, is plausibel omdat de rekenwijze van de Raad van State onduidelijk en onnavolgbaar is (de bereikte energiebesparing wordt bijvoorbeeld veel te laag berekend als gevolg van een niet goed beargumenteerde correctiefactor). Het korte-termijndenken van supermarkten heeft hier de doorslag gegeven boven het belang van een goed klimaat: het afdekken van koelmeubelen levert immers een zeer grote energiebesparing op, en daarmee een flinke beperking van de CO2 -uitstoot.

Supermarkten mochten niet worden verplicht verticale koelmeubelen af te dekken (persberichght Raad van State, 17 december 2008)

Publicatiedatum: 17-12-2008