Provincie Overijssel

Persbericht Provincie Overijssel 08-135

Zwolle, 17 december 2008

Verbeteringen aan kanaal Almelo-De Haandrik

Zwaaikom bij Hardenberg officieel geopend

Met het doorknippen van een lint met ballonnen heeft Overijssels gedeputeerde Job Klaasen vanmiddag, aan boord van motorschip Carpe Diem, de zwaaikom bij Hardenberg officieel geopend. De zwaaikom maakt deel uit van het kanaal Almelo-De Haandrik. De zwaaikom biedt veel voordeel voor schepen die te groot zijn om op het kanaal te keren. Schepen hoeven nu niet meer door te varen tot de Vecht of de industriehaven in Coevorden. Verder heeft de provincie langs het kanaal nieuwe boordvoorzieningen aangebracht en het kanaalprofiel hersteld. De maximum diepgang voor schepen is nu definitief vastgesteld op 2,50 meter. De totale kosten van de verbeteringen bedragen 3 miljoen euro.

De provincie Overijssel wil de mogelijkheden van het kanaal verder benutten. Daarom vinden er in januari/februari drie proefvaarten plaats met een koppelverband (twee gekoppelde schepen) met een totale lengte van 110 meter. De proef is mogelijk door de geringe diepgang van het koppelverband van maximaal 2 meter. De proefvaarten moeten uitwijzen of het kanaal geschikt is of aangepast moet worden voor dergelijke koppelverbanden.

De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat iedereen zich gemakkelijk, veilig en vlot kan verplaatsen. Vervoer over water speelt daarbij een belangrijke rol. De provincie bevordert de bevaarbaarheid van vaarroutes, zoals het kanaal Almelo-De Haandrik, naar economische centra.