Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 december 2008

Vragen leden Bouwmeester en Van Dijken (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van VWS

over de behandeling van gedragsgestoorde gehandicapten


* Heeft u kennis genomen van de uitzending van Zembla 'Zwakbegaafd en opgesloten'?{1]


* Bent u het eens met de bewering, gedaan in de reportage door het hoofd van de goed beveiligde afdeling van gehandicapteninstelling Abrona, dat door de voortdurende bezuinigingen de klok twintig jaar teruggedraaid is en men weer terug is naar de tijd van Jolanda Venema? Zo nee, waarom niet?


* Is de behandeling van de sterk gedragsgestoorde en licht verstandelijk gehandicapten voldoende toegespitst op de specifieke kenmerken van deze doelgroep, war blijkt dat uit?


* Wat is de stand van zaken met betrekking tot nieuwe behandelmethodes voor deze specifieke groep?


* Uit de reportage blijkt dat opsluiting vaak gebeurd vanuit onmacht van het personeel, terwijl isoleren het laatste redmiddel zou moeten zijn; op welke wijze wordt personeel geschoold en begeleid om opsluiten van bewoners te voorkomen?


* Is er een registratie van hoe vaak isolatie plaats vindt, wat zijn hiervan de resultaten van en wat is het oordeel van de Inspectie hierover?


* Is het volgens u een juiste conclusie van de begeleiders van deze gehandicapten dat het ontbreken van ruimte voor dagbesteding één van de oorzaken is dat er meer agressie opgewekt wordt?


* Is er in uw visie voldoende ruimte voor dagbesteding, zo ja, waar bestaat het programma uit en waarom is daar dan in deze instelling geen ruimte voor?


* Is er voldoende geschoold personeel beschikbaar voor deze groep licht verstandelijk gehandicapten, aan welke opleidingseisen moeten begeleiders op dit moment voldoen?


* Het hoofd van de van de goed beveiligde afdeling van gehandicapteninstelling Abrona geeft aan dat zijn instelling met het huidige budget niet de noodzakelijke zorg kan leveren, zijn er meerdere instellingen met dit probleem, zo ja, wat gaat u aan dit probleem doen? Zo nee, waarom heeft deze instelling financiële problemen?

{1} TV-uitzending Zembla 14 december 2008