Waterschap Vallei & Eem

Amersfoort

Fosfaten uit zuiveringsslib Amersfoort

Besparing van bijna een ton per jaar voor Waterschap Vallei & Eem

Doordat Waterschap Vallei & Eem niet langer ijzerzouten gebruikt bij zuiveren van afvalwater kan fosfor uit het zuiveringsslib worden teruggewonnen. Zuiveringsslib is een restproduct dat bij het zuiveren van afvalwater ontstaat. Het wordt na indroging meestal verbrand. De as bestaat voor een groot deel uit fosfaten. Als er weinig ijzer in de as zit, is het mogelijk om de fosfaten eruit te halen en te hergebruiken voor de productie van fosfor. In veel as zit teveel ijzer omdat waterschappen meestal ijzerzouten gebruiken bij het zuiveren van afvalwater. Waterschap Vallei & Eem past nu aluminiumzouten en biologische technieken toe om de fosfaten uit het water in het slib van de rwzi's Amersfoort, Woudenberg, Nijkerk en Soest te krijgen op Het slib uit deze installaties wordt op rwzi Amersfoort ontwaterd. Door kleine aanpassingen in de bedrijfsvoering kunnen de fosfaten uit het slib van de rioolwaterzuiveringen Amersfoort, Soest, Nijkerk en Woudenberg grotendeels worden hergebruikt. Ongeveer vijftien procent van alle gewonnen fosfaaterts komt uiteindelijk via het afvalwater in het zuiveringsslib terecht en kan zo worden teruggewonnen.

Fosfaat kan opraken

De wereldvoorraad fosfaat zal volgens schattingen binnen 150 jaar volledig op zijn. Fosfaat is een natuurproduct dat wordt gewonnen uit fosfaaterts. Het is een belangrijke voedingsstof voor het leven op aarde. Geen ander element kan fosfaat vervangen. Daarom is het belangrijk om zuinig om te gaan met de voorraad fosfaat. Zonder fosfaat komt de voedselproductie in gevaar.

Samen met de slibverwerker SNB Moerdijk, die het ontwaterde slib van rioolwaterzuivering Amersfoort verwerkt, kan fosforproducent Thermphos uit Vlissingen een deel van de fosfaatbehoefte dekken uit hergebruik. Vanaf november 2008 verbrandt SNB het zuiveringsslib uit Amersfoort samen met een aantal andere geschikte slibstromen apart. De ijzerarme as die na verbranding overblijft, gaat naar Thermphos die het gebruikt als grondstof voor de productie van zuivere fosfor.

Duurzame besparing

Het waterschap bespaart zo jaarlijks ongeveer EUR 80.000, -. Uit het zuiveringsslib van Waterschap Vallei & Eem kan jaarlijks 250.000 kilo fosfaat worden teruggewonnen. Waterschap Vallei & Eem levert zo een bijdrage leveren aan deze duurzame oplossing en bespaart bovendien kosten. Er is minder afval en de fosfaatvoorraad raakt minder snel uitgeput.