Gemeente Kerkrade

17.12.08: Kerkrade krijgt collectieve vrijwilligersverzekering

Het college van de gemeente Kerkrade heeft besloten om een collectieve vrijwilligersverzekering af te sluiten voor alle vrijwilligers in Kerkrade. Wethouder Ralf Krewinkel is blij met het besluit van het college: "Deze verzekering is een mooi voorbeeld van de ondersteuning van de verenigingen en vrijwilligers in Kerkrade. Zij zijn immers het sociale cement van onze samenleving. Hiermee zijn veel risico's bij het uitoefenen van het vrijwilligerswerk afgedekt", aldus de wethouder.

De gemeente sluit een polis af waarbij alle vrijwilligers in de gemeente verzekerd zijn:

- ongeacht hun leeftijd;
- ook bij eenmalige activiteiten;
- geen minimum aantal uren;
- ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

Verzekeringspakket
Het verzekeringspakket bestaat uit twee polissen, namelijk de BasisPolis en de PlusPolis. De BasisPolis bestaat uit een ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering en een
aansprakelijkheidsverzekering, beide voor vrijwilligers. De PlusPolis bestaat uit een aansprakelijkheids- en een
verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers.

Voordeel pakketten
De verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van vrijwilligers nodig is. Dus iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of voor een organisatie uit de gemeente, is verzekerd.

Kosten verzekering
De verzekering gaat op 1 januari aanstaande in. Kerkrade zal voor de periode tot en met 2011 gebruik maken van de polis van de VNG. Deze heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Hiervoor bedraagt de premie 0,25 euro per inwoner. Dit komt voor Kerkrade neer op zo'n 12.000 euro. De gemeente zal binnenkort de besturen van alle verenigingen aanschrijven en informeren over de collectieve verzekering.