Groen!

Leterme doorbreekt scheiding der machten

Datum
17/12/2008

Auteur
Stefaan Van Hecke voor Federaal parlement: Kamer, Meyrem Almaci voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Algemeen

De nieuwste demarche van premier Leterme is ronduit schokkend. Zijn brief die hij vandaag aan het parlement overhandigde, toont duidelijk de contacten tussen premier Letermes kabinetchef en de echtgenoot van rechter Schurmans. Dit is een duidelijke schending van het beroepsgeheim van de rechter en van de scheiding der machten die essentieel is voor een democratie. Groen! eist dan ook het onmiddellijke ontslag van de premier.

Stefaan Van Hecke: "Premier Leterme heeft met deze brief meteen zijn ontslagbrief geschreven. Een kabinetschef die meermaals contact heeft met de echtgenoot van een rechter in zo'n belangrijke zaak, dat tart alle verbeelding. De rechter heeft het beroepsgeheim geschonden en de kabinetschef had onmiddellijk alle contact moeten verbreken." Groen! is verontwaardigd over zo'n flagrante schending van de scheiding der machten. Het basisprincipe van een democratische rechtstaat is overduidelijk geschonden. Daarenboven laken parlementslid Stefaan Van Hecke en fractieleidster Meyrem Almaci de laffe houding van de premier die zijn eigen verantwoordelijkheid probeert af te schuiven op zijn kabinetschef, de rechter en haar echtegenoot.

Meyrem Almaci: "Bovenop de schande van de feiten zelf, is het beschamend hoe deze premier met zijn medewerkers en vrienden omgaat. Dit is een absoluut dieptepunt in de lange rij van miskleunen en verantwoordelijkheidsvlucht die we al meegemaakt hebben in deze legislatuur. Ik geloof niet dat er nog iemand enig vertrouwen in de premier heeft."

Groen! vreest overigens ook voor de gevolgen die deze flagrante schendig heeft op het dossier Fortis, niet alleen juridisch, maar ook economisch.Stefaan Van Hecke: "Op deze manier gaan we niet uit de financiële en economische crisis geraken. Wie zal deze premier nog geloven? Welke buitenlandse bank zal met deze premier nog willen onderhandelen over een redding van Fortis?"

Contact: Stefaan Van Hecke -